Nya skyltar kommer redan i höst

Ersätter siffra med bokstav

Registreringsskyltarnas kombinationer håller på att ta slut. Därför tidigareläggs Transportstyrelsens förändring.

Tre bokstäver och tre siffror, så har våra registreringsskyltar sett ut sedan den första maj 1973, då dagens system ersatte det gamla systemet med länsbokstäver som egentligen hade varit rådande ända sedan ”förordningen om automobiltrafik den 21 sept. 1906” trädde i kraft.

Systemet med tre bokstäver och tre siffror lämnar utrymme för, efter att ha rensat bort olämpliga bokstavskombinationer, ungefär 12,1 miljoner kombinationer. Och nu börjar de ta slut.

Enligt tidningen Aftonbladet planerade Transportstyrelsen att införa ett nytt system nästa år, där den sista siffran också kan vara en bokstav vilket skulle ge 39 miljoner möjliga kombinationer. Men nu tidigareläggs reformen, helt enkelt för att det säljs så många bilar. I fjol såldes faktiskt fler nya bilar än någonsin i Sverige.

Volvo Cars

Mest av alla sålde Volvo XC60.

De nya registreringsnumren, där en bokstav kan ersätta den sista siffran, väntas lanseras någon gång i slutet av 2018. Men det innebär inte automatiskt att du får en slutbokstav om du köper en ny bil, för även i fortsättningen kommer siffror att förekomma som sista tecken på registreringsplåten.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com