Nya Prius får svensk premiär

Fjärde generationen av Toyotas fullhybrid.

Redan 1997 presenterade Toyota sin Prius, en modell som snabbt blev populär världen över.

Nu är det premiär i Sverige för den fjärde generationen Prius, en bil som bygger på den nya TNGA-plattformen (står för ”Toyota New Global Architecture”) vilket ska ge bättre vägegenskaper, högre komfort och mer innerutrymmen enligt Toyota.

Helt ny är också själva hybriddrivlinan som har oförändrade prestanda trots den något lägre effekt, uppsidan blir en lägre bränsleförbrukning. Den nya drivlinan kombinerat med en ny design som ger lägre luftmotstånd så ska bränsleförbrukningen ligga på 3,0 liter/100 km vid blandad körning och CO2-utsläppet är nere på 70 gram/km uppger Toyota.

Säkerhetssystemet Toyota Safety Sense är standard vilket innebär bland annat aktivt krockskyddssystem med fotgängardetektion, aktiv farthållare, körfilsvarning med körfilsassistans, vägskyltsigenkänning och automatiskt helljus.

Listpriset för nya Prius börjar på 285 900 kronor och sen får man välja mellan tre utrustningsnivåer: Life, Active och Executive där man i Life-versionen får bland annat nyckelfritt tändnings- och låssystem, Bi-LED-strålkastare och backkamera med mera.

Foto: Toyota
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com