Nya Opel Astra lanseras som laddhybrid

Erbjuder även bensin- och dieselalternativ

Opel har lanserat nya generationen av Opel Astra. Den får en 1,3 centimeter längre hjulbas jämfört med sin föregångare och ny digital instrumentpanel. 

Opel har lanserat den ny generationen av Opel Astra som baseras på EMP2- plattform från Stellantis. Det är koncernens arkitektur för kompakta och medelstora bilar. 

Den sjätte generationen av modellen är 0,4 centimeter längre än sin föregångare, men hjulbasen är 1,3 centimeter längre, vilket ökar innerutrymmet. 

Kunderna har möjlighet att välja mellan två olika versioner av laddhybrider, plus diesel- och bensinmotorer. Laddhybriden är utrustad med en elektrisk åttaväxlad automatlåda och motorer som genererar upp till 225 hästkrafter. Diesel- och bensinmotorn kommer erbjuda mellan 110 och 130 hästkrafter, samt en sexväxlad manuell låda, eller en åttaväxlad automatlåda. 

Senare kommer det även lanseras en femdörrars halvkombi, men det är ännu när eller om Opel kommer bygga en renodlad elbilsversion av Astra. 

LÄS MER: Tillbaka till framtiden med Opel Manta GSe ElektroMOD

Opel säger att Astra är ”autobahnproof”, vilket ska ge varje körning en dynamisk och lugn känsla. Styrningen och fjädringen ska vara designad för en smidig manövrering och kontroll ska även finnas i skarpa kurvor vid inbromsning.

Interiören har även den uppdaterats. Den nya digitala instrumentpanelen Pure Panel står i fokus. Det är två, tiotums skärmar som är integrerade i förarmiljön. Även smartphones kan laddas och speglas på skärmen. 

Säkerhetsmässigt har den fått nya förarassistans-system. Bilen har fått en kamera i vindrutan, fyra kameror som är utplacerade runt bilen, och har även ultraljudssensorer. Därmed kan bilen bland annat anpassa hastigheten, varna för döda vinkeln, och filpositionen.  

Produktionen startar i höst i Tyskland och de första bilarna kommer lanseras i börjar av nästa år. Opel har inte avslöjat några priser på nya Astra. 

LÄS ÄVEN: Stellantis ska bli bäst på el – investerar enorm summa

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com