Nya Ford Fiesta blir smartare, snabbare och tystare

Den sjunde generationen kommer också i crossover-version

Ford Fiesta förnyar sig och genomgår en generationsväxling. Men det krävs ett kännaröga för att särskilja den från föregångaren.

För sjunde gången presenteras en ny Ford Fiesta. Men syns det verkligen att den är ny? Formerna är misstänkt lika föregångaren, som faktiskt har varit med oss ända sedan Frankfurtsalongen 2007 – även om den ansiktslyfts ordentligt sedan dess. Och för all del, formerna har mognat, rynkorna slätats ut och hållningen blivit lite rakare.

Bakom den konservativa fasaden har desto mer hänt. Först och främst har all tänkbar elektronik hittat ner i Fiesta, med mobilintegration, fickparkeringsassistent, autobroms och allt det där andra som vi har fått lära oss om på sistone. Men Ford har också jobbat med komfort så väl som vägegenskaper.

Bullernivån i kabinen sägs vara sänkt med sju procent jämfört med föregångaren (oklart om man räknar med linjära eller logaritmiska enheter) och sidogreppet ska vara tio procent högre än förr (oklart om man räknar med linjär eller exponentiell sidoaccelerationsskala).

Nya Ford Fiesta kommer i fyra utrustningsversioner: Titanium är basvaran, ST-Line ska vara den sportiga, Vignale är lyx och Active är en crossover med terrängplast runt hjulhusen. När den begår svensk premiär är ännu höljt i dunkel.

Foto: Ford Motor Company
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com