Nya BMW X6: "En imponerande bil med rejäl prislapp"

Större, snabbare – och dyrare. Nu börjar nya BMW X6 att rulla ut från fabriken och Carwows motorexpert Mat Watson ville förstås ta sig en närmare titt på den gigantiska suven.
– Inte lika tyst som en Audi Q8, och inte lika rolig att köra som en Porsche Cayenne. Men visst är det en imponerande bil, säger han.
Se Mat Watsons genomgång av bilen ovanför artikeln.

Carwows motorexpert Mat Watson brukar inte lämna något åt slumpen när han går igenom nya bilar. Han kryper in i lastutrymmen, klämmer och känner på alla detaljer och provkör förstås bilarna.
Nu har turen kommit till tredje generationen av jättesuven BMW X6, som börjar nå även den svenska marknaden.
X6 var faktiskt en ganska bespottad modell när den kom 2008, men bara några år senare hade konkurrenterna vaknat och skapat sina kopior.
Plötsligt fick coupéformade suven X6 konkurrens från Mercedes GLE Coupé, och därefter även från Audi Q8, Lamborghini Urus, Porsche Cayenne Coupé och delvis också från Range Rover Velar.

Mat Watson testar värstingdieseln X6 M50d, som har en rak treliterssexa under huven och som får fram 400 hästkrafter och 760 Nm. 0-100 km/h går på 5,2 sekunder och toppfarten är 250 km/h.
En stor och kraftfull suv, som sagt…till ett saftigt pris som börjar på 935 000 kronor.
Instegsalternativet på dieselsidan heter X6 xDrive30d (med en treliterssexa som ger 265 hästkrafter och 620 Nm) där grundpriset är lite beskedligare 724 000 kr.

Hitta BMW X6 här

X6 är en bred bil, 1,5 centimeter bredare än förra generationen och därmed 200,4 centimeter från sida till sida. På höjden mäter den 169,6 centimeter vilket betyder att den är sex millimeter lägre än förut. Markfrigången är däremot fyra millimeter högre än tidigare och ligger nu på 21,6 centimeter.

Mat Watson hittar en del detaljer som han irriterar sig på, som t ex den lilla bakrutan som ger dålig sikt och det plastiga materialet på musikanläggningen.
– Men det är på motorvägen som den här bilen kommer till sin rätt. Trots sin storlek är den enormt skön, konstaterar han.
– Visserligen inte lika tyst som en Audi Q8, och inte lika rolig att köra som en Porsche Cayenne. Men det här är en imponerande bil, säger han.

Om man har nästan en miljon kronor att lägga på en bil – är BMW X6 ett bra köp?
– Jo, jag skulle ha den här bilen i åtanke även om den kanske inte är lika praktisk som en del konkurrenter. Och ärligt talat är BMW:n kanske inte heller den snyggaste modellen, säger Mat Watson.
– Trots allt, det är i princip en X5 i sportigare paketering och med en häftigare prislapp.

Hitta BMW X6 här

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com