”Nya biltullar i city - och 10 000 kr för att skrota bilen”

Nya biltullar i storstädernas inre kärnor – samt 10 000 kronor till den som skrotar en äldre bil. Att köra förbi Slussen i Stockholm kan kosta 15 kr.
Dessutom ska höginkomsttagare betala mer skatt som går till låginkomsttagare i glesbygd som drabbats av höjda bensinskatter.
Så vill LO-ekonomerna och Socialdemokraternas tankesmedja Tiden sänka utsläppen i Sverige.

I förra veckan presenterade Trafikverket sitt förslag om att införa en skrotningspremie för bilar som är äldre än 20 år för att minska dödsolyckorna och rädda 30 liv om året. Förslaget fick stöd från flera håll, bland annat bilägarorganisationen M Sverige och Gröna Bilister.

Även LO och socialdemokratiska tankesmedjan Tiden kräver att skrotningspremien ska återinföras – men i första hand av miljöskäl. Dessutom vill de ha en rad andra åtgärder för att jämna ut ojämlikheten i Sverige på grund av skatterna på fordon och bensin.

När det gäller skrotningspremien så vill LO och Tiden att den som skrotar en bil äldre än årsmodell 2000 ska få 10 000 kronor. Satsningen ska finansieras genom att biltullar införs i stadskärnorna i större städer. Till exempel kan det komma att kosta 15 kronor att köra på Centralbron, Västerbron eller vid Slussen i Stockholm.

– Äldre bilar som fortfarande är i trafik bidrar generellt mer till koldioxidutsläppen då de oftare drivs på bensin eller så kallad ”fuldiesel”, skriver de i en debattartikel.

Dessutom vill de höja skatterna för höginkomsttagare i storstäder för att kunna dela ut bidrag till låg- och medelinkomsttagare i glesbygd som drabbats hårt av höjda drivmedelsskatter.

– Låg- och medelinkomsttagare på landsbygden tvingas till relativt större uppoffringar genom exempelvis höjd bensinskatt, medan storstadsbor har ett fungerande kollektivtrafikutbud, hävdar de i debattartikeln.

LO-ekonomerna Torbjörn Hållö och  Åsa-Pia Järliden Bergström som skrivit rapporten ihop med Tidens chef Daniel Färm påpekar dock att mycket mer än en skrotningspremie behövs, men att det är en början.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com