Ny undersökning: Så många litar på bilföretagen

Nya förtroendebarometern visar att varannan svensk har mycket eller ganska stort förtroende för Volvo.
Volkswagens förtroende börjar återvända efter dieselskandalen: 27 procent av svenskarna litar nu på det tyska märket.
– Fallet går fort men tillbakagången går långsammare, säger opinionschef Toivo Sjörén på Kantar Sifo till GP.

Den årligen återkommande undersökningen Förtorendebarometern har presenterats för år 2020. Allra högst förtroende har svenska folket för Systembolaget och polisen. Två bilmärken finns med i undersökningen: Volvo och Volkswagen.

Volvo placerar sig i toppen av undersökningen och ligger fyra totalt bland företagen i undersökningen. Systembolaget, Ikea och Ica kommer före. 49 procent av svenskarna har mycket stort eller ganska stort förtroende för Volvo. Sedan förra året har dock förtroendet minskat med fyra procentenheter.

– Vi har inte detaljstuderat bolagen, men att Volvo tappar litegrann kan ha att göra med diskussioner som varit om Kina. Sedan har det varit en diskussion om elektrifiering. Vi särskiljer inte de två olika Volvobolagen i undersökningen, och det är viktigt att understryka att Volvo fortfarande åtnjuter ett starkt förtroende, säger Toivo Sjörén till Göteborgs-Posten.

Svenskarnas förtroende för Volkswagen rasade från 31 procent ner till 17 procent efter dieselskandalen för fem år sedan. Enligt den nya förtroendebarometern börjar tilliten till varumärket återhämta sig. I år har 27 procent mycket stort eller ganska stort förtroende för den tyska biltillverkaren. I år listas Volkswagen som ett av företaget som ökat sitt förtroende mest, plus fem procentenheter.

– Att Volkswagen ligger så pass långt ned visar att man verkligen kan falla i förtroende – fallet går fort men tillbakagången går långsammare, säger Toivo Sjörén till GP.

Bakom sig i undersökningen har Volkswagen Postnord som hamnar på jumboplats. 15 procent av svenskarna har förtroende för Postnord.

Så stor andel har mycket stort eller ganska stort förtroende för företagen

1 (1) Systembolaget  76 %
2 (2) IKEA 69
3 (3) ICA   55
4 (4) Volvo  49
5 (5) Coop  39

10 (11) Volkswagen 27
11 (12) PostNord  15

Procentandel mycket/ganska stort förtroende

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com