Ny succé i USA för Volvo - men neråt i Sverige

USA-chefen: XC-sortimentet fortsätter att locka människor

Volvo har lyckats med bedriften att öka 13 månader i rad i USA.
Årets januari blev den bästa på tolv år när Volvo sålde 6157 bilar.
Men i Sverige går det tyngre – Volvo tappade 1300 bilar och blev omkörda av Volkswagen.
– XC-sortimentet fortsätter att locka människor till Volvofamiljen, säger Anders Gustafsson, VD och koncernchef för Volvo Car USA.

Efter att många tunga år i USA har det vänt på allvar för Volvo. Årets januari blev den bästa på 12 år, och märket sålde 6157 bilar, en ökning med fem procent på en fallande marknad. Det innebär att Volvo har ökat sin försäljning 13 månader i rad i USA.

Suv:arna Volvo XC40, XC60 och XC90 ökade med 28% jämfört med året innan. Bakom ökningen finns Volvos tidigare Sverige-vd Anders Gustafsson, som berättat för BytBil att 2020 blir ett utmanande år

– XC-sortimentet fortsätter att locka människor till Volvofamiljen. Vi räknar med att detta momentum kommer att fortsätta när vi introducerar vår första elektriska suv, XC40 Recharge, som kunderna redan har ett stort intresse för, säger Anders Gustafsson.

I Sverige gick det desto tyngre för Volvo. De blev omkörda som marknadsledare av Volkswagen och tappade 1300 bilar i försäljning i januari, en minskning med 31 procent. Totalmarknaden minskade med 18 procent.

– En tillfällig ryckighet är väntat när nya parametrar påverkar bilkonsumenterna. Det är ändå glädjande att se att Volvo V60 är Sveriges populäraste bil och att vi har flera bilar med på topplistan, säger Fredrik Isakson, försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com