Ny Mercedes med F1-teknik

Effekten ökar tack vare laddhybrid-systemet

Mercedes har lanserat nya Mercedes AMG C63 S E Performance. Antalet cylindrar har minskat, men samtidigt har effekten ökat.

Mercedes har presenterat nya Mercedes AMG C63 S E Performance. Jämfört med tidigare generationer får den ingen V8-motor, utan antalet cylindrar minskar till fyra. Dock läggs ett laddhybrid-system till, samt fyrhjulsdrift.

Det innebär snabbare acceleration, bättre bränsleekonomi, men även en ökad vikt. Den nya laddhybrid-drivlinan består av en tvåliters turbofyra som producerar 476 hästkrafter. Det är samma motor som finns i AMG A 45 och CLA 45. Turbon har stöd av 400 volt så att turbolagget ska reduceras. Dessutom finns det en elmotor som hjälper förbränningsmotorn med ytterligare 95 hästkrafter (204 hästar i Boost-läge). Därmed producerar systemet 680 hästkrafter och 1 200 Nm.

Know how från Mercedes F1-program 

Drivlinan har utvecklats from know how från Mercedes Formel 1-program. 0–100 km/h klaras av på 3,4 sekunder och toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h. Som tillval går det att uppgradera till 280 km/h. Kraften från motorn till hjulen går via en nioväxlad dubbelkopplingslåda.

Den bakre motorn placeras på bakaxeln och bildar en enhet tillsammans med en tvåväxlad transmission och en diff. Ett batteri på 6,1 kWh stödjer den bakre motorn. Vill man köra på ren el är räckvidden enbart 1,3 mil.

Det kommer finnas åtta olika körlägen att välja mellan, plus att det finns tre nivåer med bromsregenerering. I interiören finns antingen ett par sportstolar som standard, eller nydesignade AMG Performance-stolar.

Mercedes-AMG C 63 S E Performance beräknas ha säljstart i december, och de första bilarna kommer till Sverige i början av nästa år.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com