Ny höjning: Så dyr är bensinen i dag

Rekordhögt pris - men fler höjningar att vänta

Bensinen slår nytt prisrekord i Sverige i dag: 16,79 kr per liter. En full tank kostar över 1000 kr – men räkna med nya chockpriser i sommar.  – Jag vill inte spekulera i priset, men nu börjar den säsongsmässiga uppgången då efterfrågan på bensin går upp, säger Johan G. Andersson vd för Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet (SPBI).

Varje år brukar miljöskatterna på diesel och bensin indexuppräknas och höjas en bit mer än inflationen. I år uteblev den höjningen sedan KD:s och Moderaternas budget gått igenom i riksdagen innan den nya regeringen tillträtt.

Ändå har bensinen blivit rekorddyr nu i vår. I dag kostar en liter bensin 16,79 liter per mil, efter att ha höjts flera gånger under veckan. Extra smärtsamt för många svenska bilister som i spåren av dieselskandalen bytt till törstigare bensinbilar. Att tanka fullt kostar nu oftast över 1000 kronor för en vanlig Volvo.

Att bensinen är så dyr just nu beror på flera samverkande faktorer.

– Bensinpriset är en funktion av flera olika saker: Oljepriset, efterfrågan och valutakursen, bland annat. Just nu har oljepriset skjutit i höjden och ligger på 74 dollar per fat, högsta nivån sedan oktober, säger Johan G Andersson på SPBI.

Att oljepriset ökar beror till stor del på flera geopolitiska faktorer och oro i vissa länder.

– USA verkställer sina sanktioner mot Iran som inte längre får exportera, dessutom producerar inte Venezuela och Libyen mycket olja just nu, säger Johan G Andersson.

Även om 16,54 är all time high för bensinen bör bilisterna inte bli förvånande om priset snart går över 17 kronor per liter. Varje år brukar en säsongsmässig stigning av bensinpriset ske med start i maj, och ett vanligt mönster är att priset går upp en krona fram till semestermånaderna. Håller mönstret i sig kommer bensinen att kosta 17,50 kr per liter i sommar.

– Jag vill inte spekulera i vart priset tar vägen, men man ska inte bli chockad som bilist om det blir ytterligare prisökningar, säger Johan G. Andersson.

Dieselpriset har än så länge klarat sig bättre än bensinpriset och ligger 50 öre under rekordnivån. En liter diesel kostar i dagsläget 16,34 kronor per liter vid pumpen.

– När det gäller diesel så går inte efterfrågan upp säsongsmässigt, därför brukar priset ligga lite stabilare under sommaren.

En vanlig missuppfattning är att oljebolagen cashar in rejält när bensin- och dieselpriset går upp. Faktum är dock att den absolut största delen av priset består av skatter och moms. Cirka tio kronor av priset på en liter bensin går till staten och när priset på själva bensinen går upp ökar också skatterna.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com