Ny forskning: Elbilar sliter mer på vägarna

Trots skattelättnad och bonus - sliter bort mer asfalt

Nu kommer ny forskning som visar att elbilar sliter hårdare på vägnätet än fossila fordon. Bilarna är tyngre och har snabbare acceleration – och sliter ner asfalten snabbare. Forskning visar att elbilar orsakar extra slitage på grund av sin vikt, säger Bruno van Zeebroeck från belgiska forskningsbyrån Trafik & Mobilitet till HBvL.

Elbilar åtnjuter flera skattelättnader jämfört med bilar som drivs med bensin eller diesel. Fordonsskatten ligger på 360 kronor trots att bilen kan ha 600 hk och väga över två ton.

Och den som köper en elbil får en klimatbonus på 60 000 kr. Dessutom beskattas elektriciteten som bilen laddas med betydligt mindre per mil än vad bensin gör, även om den procentuella skatten på el faktiskt är ännu högre än för bensin. Fullt berättigat anser de flesta, då bilarna inte släpper ut några avgaser när de körs. I Sverige är dessutom elektriciteten de laddas med nära nog Co2-fri.

Flera utredningar i Sverige har föreslagit kilometerskatt för elbilar och nu kommer forskning som visar att elbilar sliter mer på vägnätet än traditionella bilar.

Den belgiska tidningen Het Belang van Limburg (HBvL) rapporterar om forskning i Belgien som visar att elbilar sliter mer på vägnätet. Orsakerna är flera: Dels väger elbilarna mer, dels accelererar de mer och det i sin tur inbjuder till sportigare körning, något som ytterligare sliter ner asfalten.

Forskningen stöder sig bland annat på en studie från Universitetet i Delft i Nederländerna som visar att elbilar snabbt sliter bort det översta lagret asfalt och förbrukar däck snabbare än vad motsvarande fossil bil gör.

Forskning visar att elbilar orsakar extra slitage på grund av sin vikt, säger Bruno van Zeebroeck från belgiska forskningsbyrån Trafik & Mobilitet till HBvL.

Även i Norge har elbilarnas slitage på vägnätet varit uppe till diskussion. En Teslaskatt på 70 000 kr var på väg att införas men röstades ner:

– Det är de stora tunga bilarna som sliter på vägarna. Enda fördelen är att de har mindre utsläpp, sade Hans Andreas Limi, från Fremskrittspartiet då.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com