Nu kommer Teslas billigare "folk-elbil"

Ny "billig" Model 3 – som du bara kan köpa på nätet

Inom en månad ska Teslas billigare Model 3 levereras i USA.
Men för att ha råd att tillverka folk-elbilen gör Elon Musk en rad förändringar, som påverkar köparna.
Man kommer till exempel bara att kunna köpa sin bil på Teslas hemsida.

Knappt hann svenska elbilen Polestar 2 presenteras för världen förrän Elon Musk går ut med nyheten om att den billigare varianten av Model 3 ska börja produceras. Priset blir 35 000 dollar – det är  runt 150 000 kr billigare än den första generationens Polestar 2 som är ute till försäljning först om drygt ett år.

Den nya modellen Model 3 Standard Range får 35 mils räckvidd, har en toppfart på 208 km/h och gör 0–100 på strax under sex sekunder.
Elon Musk räknar med att modellen kommer till Europa om tre till sex månader.

Men det som diskuteras flitigt i USA det senaste dygnet är Teslas nedläggning av de flesta butiker, så kallade ”Tesla Stores”.
Om du vill köpa en Tesla behöver du en internetuppkoppling: du kan bara köpa bilen på Teslas hemsida. Elon Musk förklarade:
– Vi kommer bara att sälja bilar online så att vi ska kunna sänka priset på våra bilar med i snitt sex procent.
– Några butiker vid strategiska platser kommer vi att behålla, men de kommer inte längre att sälja bilar.

När försäljningen blir helt digital så försvinner chansen för kunderna att testköra en Tesla.
Istället erbjuds kunderna en annan lösning: ett sju dagar långt öppet köp där man får köra bilen i 160 mil och lämna tillbaka den om man inte är nöjd.
– Man kan alltså köpa en Tesla, åka och hälsa på vänner och sen lämna bilen och få alla pengar tillbaka, säger Elon Musk.

Teslas serviceställen kommer inte att påverkas, men även här vill Elon Musk se en förändring i hur man jobbar:
– En bokning ska kunna göras samma dag, helst ska man kunna komma med sin bil inom en timme. Men vi vill att våra Tesla-tekniker i de flesta fall gör hembesök hos kunderna.

Fotnot: Tesla har just nu 102 affärer i 23 delstater. 27 delstater förbjuder fortfarande Tesla att sälja bilar så länge Tesla vägrar att ha traditionell bilhandel, så kallade franchised dealerships.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com