Nu är nya Volkswagen Amarok här

Går att välja mellan fyra dieselmoter och en bensinmotor

Den är längre än föregångaren och kan vada i upp till 80 centimeters vattendjup. Nu är nya Volkswagen Amarok här. Kunderna kan välja mellan fyra dieselmotorer och en turboladdad bensinare.

Den visades upp i kamouflage i april, men nu är nya Volkswagen Amarok äntligen här. Den kommer lanseras i Sverige som en fyrdörrars dubbelhytt.

Volkswagen Amarok är 535 centimeter lång, vilket är 9,6 centimeter längre än föregående generation. Axelavståndet har ökat med 17,3 cm, så att det numera är 327 cm. En anledning till detta är att det ska ge mer utrymme, speciellt i dubbelhyttens andra sätesrad. Genom den längre hjulbasen har bilen fått skarpare proportioner och bättre terrängegenskaper. Som standard har bilen fyrhjulsdrift. Nu klarar den av att vada i ett vattendjup på 80 centimeter, förut var det 50 centimeter.

Fyra dieselmotrer och en bensinmotor

Till den svenska marknaden kommer fyra turbo-dieselmotorer och en turboladdad bensinmotor erbjudas. Till life-versionen får kunderna en fyrcylindrig tvåliters dieselmotor med dubbelturbo på 204 hästkrafter. Till Style och Aventura levereras en treliters V6-dieselmotor med 241 hästkrafter. Som standard kommer en ny tiostegrad automatlåda. Den kan dra släp upp till 3,5 ton.

I interiören finns en digital instrumenttavla på mellan 8 och 12 tum. Volkswagen har kombinerat digitala funktioner och fysiska knappar. Det finns upp till sex olika körlägen som hjälper föraren i olika situationer. Det finns även mer än 20 olika system som ska göra bilen enklare att köra. Bakom passagerarutrymmet finns lastutrymmet. Lastgolvet mellan hjulhusen har plats för en EUR-pall, om den lastas i sidled. Öglorna på lastgolvet klarar en last på upp till 500 kilo.

Nya Amarok kommer ut på de första marknaderna kring årsskiftet, och till Sverige framåt nästa sommar.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com