Nu är drivs även Volvos Kinafabrik med förnybar el

Volvo Cars fabrik i Chengdu drivs nu av 100 procent förnybar el.
Målet är att minska koldioxidavtrycket med 40 procent per bil.
I Sverige har fabrikerna drivits av förnybar el sedan 12 år tillbaka.

Volvos tillverkningsanläggning i Chengdu, företagets största i Kina, drivs nu med 100 procent förnybar el, vilket också innebär att företagets globala mix av förnybar el i produktionen nu når 80 procent.

Den 100-procentiga förnybara elmixen i Chengdu är resultatet av ett nyligen undertecknat leveransavtal och kommer att minska anläggningens koldioxidutsläpp med över 11 000 ton per år.

Detta är det senaste konkreta steget mot Volvo Cars ambition om att företagets tillverkning ska vara klimatneutral 2025, som del av en bredare klimatplan som syftar till att minska det totala koldioxidavtrycket per bil med 40 procent mellan 2018 och 2025. Volvo Cars siktar på att vara ett klimatneutralt företag 2040.

Det nya elavtalet är också i linje med bredare ambitioner i Kina att minska koldioxidutsläppen från industrin och minska koldioxidutsläppen från energiproduktion.

Fram till nyligen köpte Chengdu-anläggningen 70 procent av sin el från förnybara källor. Det nya avtalet adresserar de sista 30 procenten. Enligt det nya avtalet kommer cirka 65 procent av elförsörjningen från vattenkraft, medan resten kommer från solenergi, vindkraft och andra förnybara energikällor.

– Vår ambition är att minska vårt koldioxidavtryck genom konkreta åtgärder, säger Javier Varela, chef för industriell drift och kvalitet. – Att säkra en helt förnybar elförsörjning för vår största anläggning i Kina är en viktig milstolpe och understryker vårt åtagande att vidta konkreta, meningsfulla åtgärder.

Samtliga av Volvo Cars europeiska anläggningar har haft klimatneutral elförsörjning sedan 2008, medan motorfabriken i Skövde var först ut i företagets nätverk att bli helt klimatneutral 2018.

Vid anläggningen i Ghent i Belgien installerade Volvo Cars 15 000 solpaneler 2018, det första storskaliga införandet av solenergi i företagets globala tillverkningsnätverk.

Volvo Cars lanserade i slutet av förra året en klimatplan där Volvo Cars ambition att 50 procent av den globala försäljningen ska komma från elbilar 2025, medan hybrider ska stå för resterande 50 procent.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com