Nobelpristagaren: Världen kommer förändras dramatiskt

Får Nobelpriset i kemi för elbilsbatteriet

I dag får japanen Akira Yoshino Nobelpriset i kemi tillsammans med två andra för att ha kommit på elbilsbatteriet. I ett tal säger han att lithiumjon-batterierna kommer att förändra världen ytterligare för att bromsa klimatförändringarna.
– Vår värld kommer att förändras dramatiskt.

I dag tar Akira Yoshino, från Asahi Kasei Corp. och Meijo University, emot Nobelpriset i kemi tillsammans med M. Stanley Whittingham, en brittisk-amerikansk professor vid State University of New York i Binghamton och tyskfödda John Goodenough, professor vid University of Texas.

Utan deras upptäckter skulle inte revolutionen med laddbar elektronik som mobiltelefoner – och elbilar varit möjlig. Akira Yoshino berättar hur en miljövänlig elbilsrevolution kan genomföras.

Det finns oro för att flera metaller till batterier är på väg att ta slut. Kina har i dag kontroll över en stor del av gruvindustrin som tar fram metaller till lithiumjonbatterier. Nobelpristagaren tror att återvinning av batterier kan lösa en del av problemet.

– Nyckeln är om elbilsbatterier kan återvinnas. Kostnaden kommer att löna sig om alla bilbatterier samlas in och bearbetas, berättar han i en ny intervju.

Akira Yoshina förutspår att elbilar kommer att utgöra 15 procent av alla nya bilar från år 2025. För att klara miljömålen hoppas han att färre vill äga en egen bil i framtiden.

– Den idealiska livsstilen för framtiden är att människor inte äger en bil och ett självkörande fordon kommer närhelst någon vill använda tjänsten. Nästa uppdrag för branschen är att öka mängden sol- och vindkraft som kan lagras i batterier som används i bilar.

Akira Yoshino hoppas att batterierna och andra uppfinningar ska göra att samhället snart blir mer hållbart. Inför Nobelprisutdelningen höll han ett bejublat tal.
– Innovation över hela världen kommer att möjliggöra ett hållbart samhälle väldigt snart.

De tre nobelpristagarna har alla tre på olika håll bidragit till att ta fram de revolutionerande lithiumjonbatterirna. Stanley Wittingham, 77, upptäckte på 1970-talet att det gick att föra över lithiumatomer mellan elektroder, vilket underlättade laddningen. John Goodenough, 97, löste problemet med att batterierna ville ta eld. Slutligen så löste japanen Akira Yoshinos forskning den kemiska stabiliteten i batterierna och möjliggjorde serietillverkning.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com