Nissan Z Proto presenterad - kommer inte nå Europa

Efterträdaren till 370Z är på väg

Äntligen kommer Nissan med en ny sportbil.
Bakhjulsdrivna Nissan Z Proto bygger på Z-historien och kommer med en manuell låda och en dubbelturbo V6:a.
Men till Sverige når den inte för det.

Som namnet antyder är Nissan Z Proto just en prototyp. Det är ersättaren till 370Z som hunnit bli tolv år gammal. När nu Z Proto visas upp ser den nästan produktionsklar ut och det spekuleras i att det slutliga namnet ska bli 400Z.

Men innan vi kastar oss in i specifikationerna börjar vi med den tråkiga nyheten.

På grund av EU:s tuffa utsläppskrav kommer den nya Z-modellen från Nissan inte att säljas i Europa.

”En krympande marknad för sportbilar i Europa och specifika utsläppskrav betyder att Nissan inte kan genomföra en fungerande affärsmodell och introducera produktionen av nästa generations Z-bilar i Europa”. Så lyder ett officiellt utlåtande från Nissan när presentationen hölls i onsdags, enligt Moto1.

Nåväl, för de som prompt vill köra nästa Z-modell längs de svenska vägarna är en import inte omöjlig. Och detta är vad de kan förvänta sig:

Z Proto är en bil som blickat framåt men som på djupet är inspirerad av Z-modellens 50-åriga historia. Designen påminner om 240Z och den gula färgen återfinns i flera tidigare Z-modeller, däribland S30 och 300ZX. Taket är dock färgat svart.

Framtill finns ett fyrkantigt luftintag och framlyktorna för tankarna till 240ZG medan baklyktorna är inspirerade av 300ZX. Men kanske är det mest från sidan som den nya prototypen mest gör sitt arv rättvisa.

Nostalgi i all ära, men det rör ju sig ändå om en ny bil. Z Proto har försetts med en 3,0-liters V6:a med dubbelturbo och bakhjulsdrift. Effekten i denna bensinare uppges landa på omkring 400 hästkrafter.

Den manuella växellådan är standard men den ska också finnas med automatlåda för dem som föredrar det.

På längden mäter Z Proto 4 382 millimeter, den är 1 850 mm bred och 1 310 mm hög.

Interiören ska ha arbetats fram med hjälp av motorsportlegendarer. Och visst mixas det retro och moderniteter på ett härligt sätt. Infotainmentsystemet styrs via en 12,3-tums pekskärm och varvmätaren är förstås störst där den sitter placerad i mitten.

Den produktionsklara versionen – vad den nu ska heta – ska presenteras och lanseras någon gång nästa år. Nissan har inte presenterat några priser än.

Det enda som står klart i försäljningsväg är som sagt att den inte kommer att dyka upp på vår sida världen.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com