Nissan BladeGlider elbil för drifting

Än så länge bara en prototyp

Tresitsig nollutsläppsbil med centralt placerad förarplats och särskilt ”drift mode” för sladdglada sportbilsförare. När får vi se den i produktion?

Elektriska sportbilar är kanske ingen nyhet i sig. Minns Tesla, som startade sin bana med Roadster, en eldriven omtolkning av Lotus Elise. Så långt är Nissan BladeGlider ingen revolution. Nej, det är snarare själva förpackningen som är poängen med Nissans senaste konceptbil.

Formen, smal framtill och bred baktill, är lånad från den experimentella och framgångsrika tävlingsbilen Deltawing och med centralt placerad förarplats nickar BladeGlider gillande mot nittiotalets McLaren F1. Två passagerare får plats i varsin stol bakom föraren.

Deltawing, en trecylindrig tävlingsbil.

Deltawing, en trecylindrig tävlingsbil.

Vardera bakhjul har egen elmotor och beroende på hur kraften fördelas dem emellan kan man få bilen att bete sig lite hur som helst beroende på kynne – även ett ”drift mode” finns att tillgå för den som helst kör bil på tvären.

Lanseringen ägde nyligen rum mitt under kokande OS i Rio de Janeiro och där ska BladeGlider fungera som transport för media och VIP-gäster. Om vi vanliga dödliga någonsin kommer att få chansen att prova på säger inte Nissan. Inte ett ord nämns om serieproduktion. Synd, tycker vi.

Foto: Nissan Motor Co., Ltd.
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com