Mugen Garu är en superbil i fickformat

Minibil med sporbilslinjer – men bara som koncept.

Mugen är Hondas systerbolag som annars sysslat mest med Formel 1 och annan racing på hög nivå. Men nu tar de sig an en Kei car.

Mugen Motorsports startades av Hirotoshi Honda, arvtagare till Hondaimperiet, redan 1973. Tanken var då att ha en motortrimmare och tillverkare av eftermarknadsdelar till teknikkonglomeratet Honda Motor Company. Sedan dess har Mugen varit ryggraden i Hondas motorsportsatsningar och varit djupt insyltat i allt från Hondas Super GT-fordon till Formel 1.

Men man har också tillverkat en rad konceptbilar åt Honda, för att marknadsföra sitt eget sortiment av eftermarknadsdelar och några modeller har också hittat ut på marknaden.

Nu visar Mugen upp sitt senaste alster. Mugen Garu är en konceptbil i Kei car-storlek. Kei Cars, eller Keijidōsha som de också kallas, är en särskild biltyp som enligt japansk lag är begränsade både storleks- och motormässigt.

Men de får se ut ungefär hur som helst.

Toyota

Men de får se ut ungefär hur som helst.

Därmed får de vissa fördelar, både skatte- och försäkringsmässiga. Framför allt är de befriade på kravet att köparen ska kunna bevisa att man besitter en parkeringsplats, någonting som annars är ett myndighetskrav på många ställen i Japan – och i ett av världens mest tätbefolkade länder är parkeringsplatser ungefär lika ovanliga, och dyra, som kokta ägg från Karl Gustavovich Fabergé.

Mugen Garu försöker vara en superbil i fickformat, en rytande mus. Med enorma hjul under de svällande skärmkanterna ser Mugen Garu onekligen ut att ha muskler och precis som de flesta riktiga superbilar har den mittmotor. Under skalet är den nämligen en Honda S660.

Vilken i sig ser rätt ball ut.

Honda

Vilken i sig ser rätt ball ut.

Det betyder att den har en 660-kubiks trecylindrig turbomotor på 66 hästkrafter bakom stolarna. Om nu inte Mugen har trimmat den förstås. Det är ju trots allt deras specialitet, men de lämnar inga uppgifter om de tekniska detaljerna bakom Garu.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com