Monstret som heter Thor: 24 cylindrar och 3400 hk

Nu har rekordbilen bytt ägare - för 135 miljoner kr

Världens största och starkaste dragbil har bytt ägare – för 135 miljoner kronor.
Thor24 har två V12-dieslar med sammanlagt 3400 hästkrafter.
Monsterlastbilen med 28 liters cylindervolym toppar 210 km/h och behöver fyra bromsskärmar för att stanna.

Den uppmärksammade bilauktionen i Riyad i Saudiarabien har satt ett nytt rekord. Aldrig tidigare har en långtradardragare sålts dyrare än Thor24 som bytte ägare för 135 miljoner kronor, inklusive auktionsavgift.

Men så är Thor24 heller ingen vanlig långtradare. Dragbilen har tagit sju år att bygga och kostat över 75 miljoner kronor. I grunden är det en Peterbilt som är utrustad med två sammanbyggda Detroit V12-diesel, totalt 24 cylindrar med 28 liters slagvolym.

Bilen är byggd av deltidsstuntmannen som Mike Harrah som skapat en unik bil med referenser till åskguden Tor, som bland annat pryder baksidan av hytten. Totalt har Harrah monterat 12 kompressorer på motorn, som uppges lämna omkring 3400 hästkrafter. Vissa uppgifter talar om så mycket som 4000 hästkrafter.

Riggen är 13,4 meter lång och väger 14,5 ton och anses vara den mest kraftfulla lastbil som någonsin har byggts.

Hela bilen är täckt av olika designade detaljer av krom, och ur de många avgaspiporna sprutar det eld när föraren drar på.

Och för den som vill använda bilen till att dra trailers med är det inga problem. Den är utrustad med kopplingar och alla funktioner som behövs för att dra släpen, och laglig för gatan. Kraften lär inte vara något problem, riggen toppar 210 km/h.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com