Mini John Cooper Works Clubman får fyrhjulsdrift

Nu får också den längre Clubmanmodellen en prestandavariant

Mini lånar motorn från John Cooper Works och fyrhjulsdriften från Countryman. Resultatet blir Mini John Cooper Works Clubman, en prestandamodell med lite bättre benutrymme.

Charles Cooper var mannen som förändrade Formel 1. Hans bilar hade motorn placerad bakom föraren och mittmotorkonceptet skulle snart dominera sporten. Sonen John hade för all del ett finger med i spelet, som delägare i Cooper Car Company.

Men John Cooper trimmade också hundkojor och Mini Cooper S blev legendarisk i Monte Carlo-rallyt med segrar 1964, 1965 och 1967, före bilar som Porsche 904, Ford Falcon och Saab 96.

Paddy Hopkirk stormade mot seger 1964.

Paddy Hopkirk stormar mot seger 1964.

Så John Cooper Works är ett namn man bär med ett visst ansvar mot historien. Så Mini tar i lite extra och ger nya Clubman i JCW-utförande inte bara den 231 hästkrafter starka motorn från den vanliga John Cooper Works, utan också fyrhjulsdriften All4 från den större Countryman.

Clubmankarossen är ca tre decimeter längre än den vanliga femdörrars-Mini och har en tvådelad baklucka, som en hälsning till forna tiders, eh, Countryman, som hade en liknande konstruktion.

Clubman betydde fyrkantig front, Countryman för kombi. Då.

Förr betydde Clubman fyrkantig front, Countryman kombi.

I John Cooper Works Clubman får man välja om man vill spaka själv med en sexväxlad manuell låda eller om tekniken ska göra jobbet med en åttaväxlad automatlåda. Precis som på John Cooper Works i kortutförande har även Clubmanvarianten stora bromsar från italienska Brembo, elektronisk differentialbroms och ett sportavgassystem som ska låta omgivningen veta vad det är som nalkas längs vägen.

Några priser är inte presenterade, men gissningsvis kommer de att starta på drygt 300.000 kronor.

Foto: BMW Group
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com