Mercedes X-klass – arbetargrabb i märkeskläder

Gardera med X när Mercedes försöker ta rygg på Volkswagen Amarok

X-klass är inte den första pickupen från Mercedes, men markerar ändå en helt ny riktning för företaget. Och under skalet är X-klass en …

Att Mercedes-Benz ger sig in i pickupsegmentet är knappast överraskande. Till skillnad mot de flesta andra märken som på ett eller annat sätt räknas till premiumgänget sitter Mercedesstjärnan sedan tidernas begynnelse även på lastbilar, skåpbilar och alla möjliga nyttofordon.

Med X-klass (som visades som konceptbil i vintras) tänker sig Mercedes norpa kunder från främst Volkswagen Amarok, men säkert även de japanska firmorna.

Det sistnämnda kan innebära en viss kannibalism, eftersom X-klass i själva verket är en vidareutveckling av Nissan Navara. X-klass ska tillverkas i Nissans fabrik i Spanien.

Varje karossplåt lär vara unik för X-klass, men fönstrens form lämnar inga tvivel om bilens ursprung. Och det är inte första gången som Mercedes klistrar sin dyrbara stjärna på en bilmodell som någon annan både utvecklad och tillverkar: lilla skåpbilen Citan är en förklädd Renault Kangoo.

Mercedes-Benz

Varje häst är inte en häst, och varje Mercedes är inte en Mercedes.

Nissan Navara har till skillnad mot de flesta konkurrenter skruvfjädrar både på fram- och bakaxeln (annars är bladfjäder vanligast bak). Fram är det dubbla länkarmar och bak en multilänkaxel. Det nämner Mercedes som en stor komfortfördel. Mercedes har dessutom ökat spårvidden med som mest 62 millimeter (beroende på modell).

Till en början kommer två fyrcylindriga dieselmodeller. X 220 d med singelturbo och 163 hästkrafter samt X 250 d med dubbelturbo och 190 hästkrafter. Båda är Nissans 2,3-litersmotor och kopplad till en manuell, sexväxlad låda samt inkopplingsbar fyrhjulsdrift. Lågväxel är standard, medan diffspärr på bakaxeln samt sjustegad automatlåda är tillval.

Senare kompletteras utbudet med X 350 d. Den har Mercedes egen sexcylindriga turbodiesel på 258 hästkrafter samt permanent fyrhjulsdrift.

Som vanligt med Mercedes finns en lång tillvalslista (360-graderskamera, läderklädsel, ”störtbåge” för syns skull till exempel), men X-klassköparen får till en början bestämma sig för något av tre utrustningsversioner:

– Pure, den ruffaste versionen med svarta stötfångare och plåtfälgar,

– Progressive, en lätt offroadinspirerad variant,

– Power, den mest civila och personbilslika.

Samtliga har 202 millimeters markfrigång, men med offroadfjädring (tillval) ökar den till 221 millimeter. Oavsett fjädring ska X-klass kunna vada i 60 centimeter djupt vatten.

Tillåten maxlast anges till 1 000 kilogram och max släpvagnsvikt 3 500 kg. En lastpall (europapall) ska rymmas på tvären på flaket och lastkapaciteten ska mäkta 17 fulla 50-literskaggar med öl enligt Mercedes.

Nissan

Nissan Navara. Kolla fönstrens form.

Säkerhet är en paradgren för Mercedes och sju krockkuddar, vägmärkeskamera etc finns som standard. Förra generationen Nissan Navara fick en överstruken stjärna som betyg när den krocktestades av Euro NCAP 2008.

När nuvarande Navara (som X-klass alltså bygger på) testades av Euro NCAP 2015 fick den fyra stjärnor. Påkänningen på krockdockorna var inte oväsentlig i frontalkrocksmomenten, men måhända har Mercedes gjort förbättringar sedan dess.

X-klass börjar säljas senare i år. Svenska priser är ännu inte offentliggjorda, men i Tyskland ska basversionen kosta 372 294 euro inklusive deras 19-procentiga moms.

Mercedes-Benz

Mercedes Geländewagen i utförandet Professional. Lite dyrare än X-klass …
Eric Lund
Redaktör
info@ericlund.se