Mercedes-chefens sågning av biobränslen: Ineffektivt

I Sverige är tron på syntetiskt framställda bränslen stor.
Men nu dömer Mercedes utvecklingschef Markus Schäfer ut den strategin.
– Om du har ett överflöd av energi är det bäst att lägga den direkt i ett batteri. Att sätta grön energi i ett syntetiskt bränsle är en process där du förlorar mycket effektivitet, säger han i en intervju med Autocar.

Sverige satsar hårt på att blanda in syntetiska biodrivmedel i bensinen och dieseln. Enligt reduktionsplikten som vi har infört ska 28 procent av bensinen vara biodrivmedel år 2030. När det gäller dieseln handlar det om 65,7 procents inblandning. Även bilar som helt körs på biobränslen ska öka. Även flera biltillverkare hoppas hålla liv i sina bensinmotorer längre tack vara biobränslen.

Den strategin döms nu ut helt av Mercedes-Benz forsknings- och utvecklingschef Markus Schäfer.
– Att sätta grön energi i ett syntetiskt bränsle är en process där du förlorar mycket effektivitet.Om dessa bränslen blir allmänt tillgängliga bör de ska gå till flygindustrin först. Bara mycket, mycket senare kommer bilindustrin att följa.

Om tillgången på biodrivmedel blir så stor att de räcker till alla bilar kommer det att ha gått så lång tid att förbränningsmotorn är överspelad. Det är anledningen till att Mercedes fokuserar helt på elbilar i stället för biodrivmedel.

Än så länge har Mercedes bara en enda elbil till försäljning: EQC. Den är ingen försäljningssuccé, men fler modeller är på väg: EQA, EQB, EQS och EQV.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com