Mercedes-Benz visar ny designriktning

Skulpturen Aesthetics A gör upp med nuvarande formspråk.

Färre veck och tydligare definierade ytor, det är vad Mercedes-Benz formspråk ska präglas av framöver. Möt designskulpturen Aesthetics A.

Gorden Wagener gjorde några korta stopp som designer hos Volkswagen, Mazda och General Motors innan han började hos Mercedes-Benz för tjugo år sedan. Sedan knappt tio år har han varit vice VD med ansvar för formgivning och i fjol utsågs han till chefsdesigner.

Kanske är det på grund av Wageners nya rollbeskrivning som Mercedes-Benz nu annonserar ett skifte i sitt kommande formspråk. Skulpturen Aesthetics A ska visa på vilka proportioner och ytor som Wagener och hans hantlangare vill ska råda framöver. Framför allt har man minskat på karossvecken.

Inget mer sånt här alltså.

Daimler AG

Inget mer sånt här alltså.

I stället ska svepande ytor understryka karossernas proportioner och spelet mellan skuggor och högdagrar ska framhäva, tja, bilens former. Att studien är röd ska understryka ”sensualism och känsla”, som ett sätt att understryka vad formerna ska förmedla.

Det är inte första gången Wagener och hans team gör någonting liknande. En rad Aesthetics-skulpturer har utgjort tankeexperiment för skiften i märkets formspråk under hans ledning.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com