Mercedes-Benz E-Klass All-Terrain en skogskombi

Ska konkurrera direkt med Volvo V90 Cross Country

Mercedes-Benz presenterar en E-Klass kombi med höjd fjädring och terrängplast. Med tillnamnet All-Terrain ska den slå Volvo V90 Cross Country på fingrarna.

Knappt hade Volvo visat sin version av V90 på terrängtemat förrän Mercedes-Benz sade ”bah!” och viftade fram E 220 d All-Terrain. Receptet är exakt det samma som Volvos: Ta sortimentets storkombi, höj fjädringen, kläm dit större hjul och avsluta med terrängplast på stötfångare och runt hjulhus.

Mercedes har lång erfarenhet av terrängversioner.

Mercedes har lång erfarenhet av terrängversioner.

Tydligen har terrängen stor dragningskraft på många kunder, för nu har var och varannan tillverkare en modell med terrängsmak på programmet. Mercedes har utgått från E-Klasskombi och börjar försiktigt med en enda All-Terrainvariant, E 220 d med fyrcylindrig dieselmotor. Fjädringen är höjd, som sig bör, och bilen är så klart fyrhjulsdriven. Med rejälare hjulutrustning och skyddsplåtar undertill ska E 220 d All-Terrain tåla skogen bättre än sina sprödare syskon.

Dessutom finns ett särskilt terrängläge som höjer luftfjädringen ytterligare ett par centimeter och ställer in fyrhjulsdrift och antisladdsystem för att klara av kladdiga underlag på bästa sätt.

Presentationen sker på Parissalongen i slutet av den här månaden och i svenska hallar beräknas E 220 d All-Terain dyka upp i vår. Priserna är inte klara i dagsläget, men en motsvarande E 220 d med luftfjädring men utan terrängplast kostar ungefär 450.000 kronor.

Foto: Daimler AG
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com