Mazzanti Millecavalli med tusen hästkrafter

Italiens starkaste superbil någonsin

Millecavalli betyder bokstavligen ”tusen hästar” och med det hävdar den italienska superbilsskräddaren Mazzanti att den nya versionen av Mazzanti Evantra är den starkaste från Italien någonsin. Med en toppfart på 400 km/h lär den kunna skrämma byxorna av vem som helst.

För tre år sedan presenterades Mazzanti Evantra i Monte Carlo. Superbilen med en 700-hästars V8 var döpt efter etruskernas odödlighetsgudinna och sedan dess har några enstaka exemplar hittat ut genom fabriksgrindarna i Pontadera i Toscana. Nu vrider alltså Mazzanti upp volymvredet till elva och presenterar Millecavalli, som med hjälp av dubbla turboaggregat pressar upp effekten till 1 000 hästkrafter.

Även om Mazzanti inte säger någonting om varifrån motorn har hämtats ligger det nära till hand att den är besläktad med den Corvettemotor som sitter i Evantra. Sprinten från 0-100 km/h ska inte ta längre än 2,7 sekunder.

Bortsett från motorn så har Italiens rika flora av underleverantörer fått bidra till projektet. De kolfiberkeramiska bromsarna kommer från Brembo, fälgarna levereras av OZ Racing och däcken, det är klistriga Trofeo R från Pirelli. Jämfört med den ”vanliga” Evantra har Millecavalli fått en ännu galnare uppsyn med karossveck och lufthål, splitters och spoilers. Dörrarna, de öppnas bakåt.

Millecavalli ska byggas i 25 exemplar och priset lär landa på sju-åtta miljoner kronor, minst. Under de kommande månaderna ska testföraren Giamcomo Techini finjustera chassibalansen och något definitivt lanseringsdatum har Mazzanti inte uppgivit ännu.

Foto: Mazzanti
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com