Maserati Quattroporte förnyas

Fräschare uppsyn och nya utrustningspaket

Italiens mesta fyrdörrarsbil får en översyn av design, inredning och utrustning. Den nygamla uppfinningen kylargardin hjälper till att sänka luftmotståndet och därmed ökar toppfarten.

Quattroporte betyder ordagrant ”fyra dörrar” på italienska och har varit Maseratis toppmodell i över femtio år – originalet gjorde entré redan 1963. Den nuvarande, sjätte generationen presenterades tidigt 2013 och chockade med att erbjuda ett dieselalternativ.

När modellen nu uppdateras märks det utvändigt på ny stötfångardesign och mattsvarta detaljer som sidokjolar och backspeglar. I kontrast har grillen fått kromade vertikala ribbor. På området aerodynamik kan det noteras att en elektriskt styrd kylargardin, eller som Maserati kallar det, Air Shutter, styr luftflödet mellan fronten och kylaren for att optimera luftmotståndet.

På insidan har en rejäl 8,4-tums pekskärm tagit plats i mittkonsolen. Infotainmentsystemet är nu kompatibelt med både Apple CarPlay och Android Auto, så att du kan få upp telefonfunktioner på din skärm. Också de elektroniska körhjälpmedlen har uppdaterats och innefattar bland annat adaptiv farthållare med stopp-start-teknik, filbytesvarnare och kollisionsvarnare.

Från och med nu erbjuds också Quattroporte med två utrustningspaket: GranLusso och GranSport. Som namnen antyder handlar det ena om lyxiga klädslar och träpaneler, det andra om kolfiber och sportigare sittställning. Motorerna är de samma som tidigare, V6- och V8-bensinare eller en V6 diesel, alla med turbo.

Nya Quattroporte ska vara tillgänglig redan från den här månaden.

Foto: Maserati
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com