Lister Costin en nytillverkad klassiker

Trogen replika av välrenommerad racerbil från femtiotalet

Lister tar hjälp av originalteknikerna – i dubbel bemärkelse – när de väcker liv i Lister Costin. Resultatet är en bil som går, känns och luktar precis som förr.

Flygingenjören Frank Costin satt väl som bäst och kliade sig i huvudet om varför DeHavilland Comet hade en förmåga att ramla ur luftrummet vid de mest inopportuna tillfällen, när brorsan Mike ringde från Lotus och ville ha hjälp med aerodynamiken till Lotus VIII.

Så kom det sig att Frank Costin klev in i bilindustrin och där skulle hans avtryck komma att bli genomgripande. Efter en lång karriär som konsult åt Lotus, Vanwall och andra startade han eget – bilmärket Marcos är till hälften Franks förtjänst. Brorsan gick också vidare och bildade ena halvan av Cosworth, för den som är intresserad.

Hur som helst, Frank Costin blev inblandad också hos Lister, när Brian Lister insåg att han behövde göra någonting åt sina bilars inte alltför luftvänliga former. Costin fick i uppdrag att göra en ny kaross åt Listers Knobbly-Jaguar (som också nytillverkats) och resultatet blev den slanka Lister Costin.

I händerna på förare som Ivor Bueb, Stirling Moss och Peter Blond gjorde Lister Costin väl i från sig – Bueb tog till och med en seger i Sussex Trophy och än i dag körs bilarna i historisk racing. En Lister Costin tog till och med en seger i Le Mans Classic tidigare i år.

Intresset för bilen är så stort överlag att Lister Motor Company beslutat sig för att sätta bilen i nyproduktion. Med hjälp av originalteknik och -tekniker (alltså sådana som skruvar på bilarna, män i åttioårsåldern och där över) ska en serie bilar byggas i Listers lokaler i Cambridge.

Självklart använder man Jaguars XK-motorer, och man anstränger sig till och med för att använda rätt typ av vid vinkel mellan kamaxlarna i den raka sexan. Och Lister har sett till att man ska kunna få papper på att bilen uppfyller kraven för historisk racing, så det går alldeles utmärkt att ställa upp med de nytillverkade bilarna i, säg, Le Mans Classic om andan skulle falla på.

Få motorer är väl så vackra?

Få motorer är väl så vackra?

Kanske kan Lister Costin också utgöra ett alternativ för den som missade möjligheten att köpa en av de nytillverkade Jaguar XKSS vi rapporterade om i går. Om inte annat är prisbilden mildare – en ny Lister Costin kostar blott 295.000 pund plus skatter, bara en bråkdel av vad Jaggan betingar. Men om du vill ha gatregistrering, då får du lägga 12.500 pund på det priset. Det kan det vara värt, för att få finåka till Konsumbutiken på hörnet.

Foto: Lister Motor Company, Jaguar
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com