Levde i fattigdom - ägde tre Bugatti

Nu får 95-åringen över 10 miljoner kr

Skulptören August Thomassen, nu 95 år, har levt under fattiga förhållanden i alla år. Vad ingen visste var att han haft tre unika Bugatti-bilar i garaget. Nu ska bilarna säljas och konstnärens barn kommer att bli ekonomiskt oberoende.

August Thomassen, 95, har haft en hemlighet sedan över 50 år tillbaka. I hans garage har tre unika Bugatti-bilar stått gömda i alla decennier. Den belgiska skulptören köpte bilarna i slutet på 1950-talet och början av 1960-talet. Då var det nästan ingen som ville ha Bugatti-bilar och värdet var på botten. Det handlar om en Bugatti type 49 från 1932, en Bugatti Type 57 Cabriolet och en Type 40 från 1929. Den sista bilen är inte helt komplett då skulptören skulle göra en egen kaross efter en olycka, men bilen har aldrig färdigställts. Alla tre bilar är helt i originalskick och har en unik patina.

Trots att bilarna var en kanoninvestering och snabbt började öka i värde har August Thomassen behållit dem i alla år. Han har knappt haft några pengar och levt under väldigt enkla förhållanden. En försäljning av bilarna hade kunnat göra honom ekonomiskt oberoende, men kärleken till Bugatti fick honom att behålla dem.

Allt började när han fick skulptera Ettori Bugattis byst som i dag är utställd på nationella bilmuseet i Frankrike.

Ägarens dotter berättar för nederländska de Telegraaf:

– Vi får många bud på bilarna från samlare, men pappa har vägrat skiljas från sina bilar, trots att vi knappt haft några pengar som familj.

Till slut fick skulptörens usla ekonomi honom att ta bilarna till auktion. Nu ska de tre bilarna säljas på Artcurial’s Rétromobile 2019 i Paris 8 februari.

De förväntas att tillsammans dra in minst 10 miljoner kronor.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com