Legenden bakom ikoniska Opel-modellerna död

Legendariske designern bakom ikoniska Opel-modeller som Opel GT, Rekord, Manta, Kadett, Ascona, Vectra och Calibra är död.
Erhard Schnell ritade de bästa modellerna när Opel var som bäst och Västtysklands största bilmärke.
– Min passion för Opel började när jag var tolv år när jag såg en Opel Kapitän, berättade Schnell i den sista intervjun.

Det fanns en tid då Opel låg i den absoluta framkanten bland Europas bilmärken. Och det var Erhard Schnell som höll i ritstiftet när de knivskarpa modellerna togs fram i Rüsselsheim. Nu har designlegenden gått bort, 92 år gammal.

Med modeller som som de legendariska Opel GT, Opel Rekord C , Opel Manta-A , Opel Ascona B , Opel Kadett D hade Opel enorma framgångar på den europeiska bilmarknaden under 1960- och 1970-talet. Peaken kom 1972 när Opel petade ner Volkswagen som det mest sålda märket på hemmamarknaden i Västtyskland. Bakom succén låg en enorm framgång för Opel Ascona – ritad av Erhard Schnell.

Men redan 1962 designade han sin första Opel – den ikoniska sportbilen Opel GT.  Bilen gick dock inte i produktion förrän 1968 – men blev en jättesuccé med sin Corvette-inspirerade design som gjort den till en åtråvärd samlarbil i dag.

– Jag började med GT 1962. Internt projektnummer var 1484. En rolig bil. Dessutom invigdes inte ledningen. Rädslan var stor för att bilen skulle förkastas i förväg, berättade Erhard Schnell i sin sista intervju med tyska tidningen Bild Zeitung.

Ganska snart följde succémodeller som Opel Rekord C , Opel Manta-A , Opel Ascona B , Opel Kadett D och Opel Corsa A. Enorma succéer som drog in miljarder till Opel som på den tiden var ett av Europas hetaste bilmärken. På senare år ritade Erhard Schnell Opel Vectra och den sista bilen blev Opel Calibra. Man kan säga att cirkeln var sluten från Opel GT.

I dag hyllas han av Opel-chefen Michael Lohscheller:
– Han var en legend, han skapade Opel-ikoner.

Erhard Schnell var aktiv in i det sista och slutade aldrig designa.
– Inte alls. Jag överförde helt enkelt mitt arbete till mitt hem och designade trädgården eller mitt hus.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com