Lamborghini Lanzador - det första elektriska tecknet från Sant'Agata går i produktion 2028

Lamborghini omfamnar en elektrisk framtid med en så kallad ultra-GT-modell. Konceptbilen Lanzador visar vad vi kan förvänta oss av en elektrisk GT med en crossover-profil.

 

TEKST Morten B. Bek

FOTO PR

Lanzador kommer inte som en överraskning. Den lockande konceptbilen från Lamborghini kommer som en manifestation av elektrifieringen som italienarna tillkännagav 2021 – och den hämtar inspiration från den unika Huracán Sterrato, en sportbil med terrängegenskaper.

Lanzador är en ”ultra-GT”, en grand tourer med betydande markfrigång, och även om den slutliga modellen inte kommer att gå i produktion förrän 2028, är konceptbilen mer än bara en önskedröm. Som det står i pressmeddelandet: ”Lanzador är inte en fantasi hos designers och ingenjörer; den ger en konkret inblick i den produktionsmodell som Lamborghini kommer att presentera 2028.”

Traditionella Lamborghini-kunder som älskar de italienska sportbilarna med V10- och V12-motorer kommer knappast att ge Lanzador en blick. Inte bara för att det är en elbil, utan också för att vi har att göra med en fyrsitsig crossover.

En sådan modelltyp är dock en säkrare satsning för en elbil med hög vinst – produktionsantal och allmänhetens intresse kan vara mycket högre än för en traditionell sportbil, och Lamborghini förväntar sig att utöka både produktionsanläggningar och personal i Sant’Agata Bolognese, där Lamborghini är baserat och kommer att producera elbilen.

En elmotor på varje hjul

Kraft, prestanda och precision. Lamborghini går in i sin elektriska framtid med stora traditioner i ryggsäcken, och dessa tre nyckelord kommer att säkerställa att utvecklingen av Lanzador följer dessa traditioner – även om de är förpackade i en kropp som är helt okonventionell och tar inspiration från både Huracán och Urus SUV.

Det kommer inte att bli lätt att få en stor och tung elbil med hög markfrigång, att köra som en sportbil. Men Lamborghini har inte bara erfarenhet, utan även tid och teknik på sin sida. Mot målet 2028 kommer batterier, elmotorer och annan teknik att utvecklas dramatiskt mot högre effektivitet och betydligt lägre vikt. Att Lanzador ligger fem år in i framtiden är ett förnuftigt beslut.

Naturligtvis kommer Lamborghinis elbil inte att sakna kraft. Lanzador kommer att ha fyra elmotorer, och det kommer att finnas en elmotor på var och ett av de fyra hjulen med en total effekt på mer än 1 megawatt, vilket motsvarar 1 360 hästkrafter.

En elmotor på alla fyra hjulen möjliggör i sig fyrhjulsdrift och exakt kontroll av krafterna och kraftfördelningen. Med aktiv elektrisk momentfördelning mellan framhjulen kommer fokus att ligga på att Lanzador ska ha styregenskaper med smak av bakhjulsdrift.

Elektrifiering av alla modeller i slutet av 2024

Med fem år eller mer tills Lanzador-produktionen startar i Italien kan mycket hända. Men precis som att elmotorer och batterier kommer att genomgå omfattande utvecklingar fram till 2028, kommer användningen av hållbara och återvunna material att explodera under de kommande åren.

Lamborghini drömmer om att hela interiören i produktionsmodellen – precis som i konceptbilen – ska vara tillverkad av hållbara material som huvudsakligen tillverkas i Italien. Merinoull från australiensiska får (som bara fraktas till Europa en gång om året) används till paneler och säten, och lädret i bilen färgas med vatten som kommer som en restprodukt från olivoljeproduktionen. Många plastdelar är tillverkade av återvunnen plast som samlats upp från haven, och även kolfiberdelarna är tillverkade av återvunna delar.

Det italienska märket kommer inte att vänta till 2028 med att börja elektrifiera. Alla befintliga modeller som Urus och framtida modeller kommer att vara utrustade med hybridteknik i slutet av 2024. För Urus innebär detta att en plug-in hybrid kommer att ersätta befintliga modeller, men det är också troligt att efterföljaren till Huracán kommer att levereras som en plug-in hybrid.

 

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com