Lamborghini förvandlat till suv-märke

Nu dominerar Urus märket helt

Lamborghini är inte längre ett sportbilstillverkare.
61 procent av märkets försäljning består nu av suv:en Urus som har en tysk V8-motor.
Lamborghini slår rekord – men försäljningen av sportbilar minskar.

Under förra året sålde Lamborghini 8205 bilar, vilket är en ökning med över 40 procent från 2018 års försäljning på 5750 bilar.

Men försäljningen beror bara på en enda modell: Den nya suv:en Urus som sålde i cirka 5000 exemplar under förra året. Den dominerar nu Lamborghinis försäljning helt då de både sportbilarna Aventador och Huracan tillsammans sålde betydligt mindre än Urus.

Frågan är om Lamborghini nu kan växa mer i suv-försäljning och ända behålla sin identitet som superbilstillverkare. Urus sätts samman i Italien, men har en V8-motor konstruerad av Audi och bottenplattan tillverkas i den gamla Trabant-fabriken i Zwickau där även Volkswagens elbil ID.3 byggs.

– Ökningen bevisar tydligt kraften i vårt varumärke och kvaliteten och hållbarheten i vår produkt och kommersiella strategi, säger Lamborghinis vd Stefano Domenciali.

Allra mest ökade Lamborghinis försäljning i Asien, upp med 66 procent. Även USA gick bra med en tillväxt på 45 procent.I Sverige har det hittills registrerats 23 Urus-bilar.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com