Läckan: Volkswagens nya elbil avslöjad

Nya detaljer ute - innan premiären i morgon

I morgon presenteras Volkswagens elbil ID.3 i Berlin. Men redan i dag har en mängd detaljer och bilder läckt ut på Youtube. Enligt videon får bilen en räckvidd på hela 55 mil.

Volkswagen öppnar i morgon orderböckerna för sin nya elbil. Företagsledningen håller en presskonferens i Berlin för inbjudna journalister.

Misstag eller medveten läcka – men många av detaljerna blev i dag kända sedan de läckt ut på företagets nederlänska Youtube-kanal.

Dels visas bilen upp i produktionsklart skick, men med med rödblå zebramaskering för att hålla spänningen vid liv. Bilen får klassiska Volkswagen-drag och blir lite mindre futuristisk än tidigare prototyper. Man skulle kunna säga att den ser ut som en Golf, men med lite mindre överhäng. Den får nästan identiska strålkastare som flera befintliga modeller.

Enligt videon kommer bilen att få en räckvidd på 55 mil i lanseringsversionen med 82 kWh-batteri. Senare kommer en instegsversion med ett batteri på 48 kWh, som tar sig cirka 33 mil på en laddning. Det ska också släppas varianter med batterier på 55 kWh och 62 kWh.

Från och med i morgon kan den som är intresserad lägga en beställning på bilen, och om knappt sex månader visas den upp på Frankfurts bilsalong i höst. Leveranserna påbörjas i början av 2020. Priserna är ännu inte släppta, men Volkswagen har tidigare talat om att den ska kosta som en Golf Diesel, vilket bör betyda ett prisspann på 250 000 kr – 350 000 kr. Räkna med att introduktionsmodellen hamnar i det högre spannet.

Försäljningsmålet nästa år är satt till 100 000 bilar, och fem år senare ska bolaget sälja en miljon elbilar. I dag säljer Volkswagen drygt sex miljoner bilar per år.

Volkswagen har investerat 100 miljarder kronor i sitt elbilsprogram och har so mål att vara helt koldioxidneutralt före 2050.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com