Kronraset: 330 bilar försvinner från Sverige - varje dag

MRF:s vd: Våra skattepengar går till Norges bilar

Kronraset har gjort våra begagnade bilar till rena kapen för den som kan växla euro mot kronor. Nu kommer nya siffror som visar att bilexperten slår rekord: 330 bilar försvinner varje dag.  Nu rasar MRF mot att elbilar försvinner till Norge och att staten luras på miljoner.  – Våra skattepengar  används för att fylla på flottan därborta, säger Tommy Letzén på MRF till TV4.

Den svenska kronan har i veckan noterat sina lägsta nivåer mot både euron och dollarn på över 15 år. En euro kostar just nu 10,63. Kronraset har gjort att våra begagnade bilar är rena klippet för köpsugna tyskar, holländare och finländare.

Sverige dammsugs nu på begagnade bilar av utländska köpare i en takt som aldrig tidigare har setts. Enligt auktionsföretag och bilhandlare är det främst nya välutrustade modeller av premiummärken som BMW, Audi, Mercedes och Volvo som köparna är på jakt efter.

I veckan kom nya siffror från Transportstyrelsen. Redan förra året hade exporten ökat med 60 procent till 107 817 bilar. Och ökning fortsätter i samma höga takt. På bara sju månader i år har 70 287 bilar köpts upp och exporterats ut från Sverige. Det motsvarar 330 bilar om dagen – vardag som helgdag.

Nu börjar exporten märkas i bilhallarna – många handlare har tomma lager när det gäller nyare begagnade bilar. Och de svenska begbilsköparna får slåss mot utländska uppköpare vilket gör att priserna ökar. Enligt KVD har begagnatpriserna stigit med 10 procent på bara ett år.

En del av exporten består av elbilar som i första hand exporteras till Norge när de blivit sex månader eller äldre. På så sätt kan den första ägaren få en miljöbonus på 60 000 kronor och ofta sälja bilen till samma pris som de betalade i Sverige. På så sätt luras statskassan på miljonbelopp i bidrag och Sverige får en smutsigare bilpark. Branschorganisationen MRF kräver nu en ändring.

– Jag tycker att en sådant bonussystem borde följa bilen längre än sex månader, och att du har ett incitament som fria biltullar eller fri parkering eller att du får åka i bussfil eller något annat. Det är våra skattepngar används för att fylla på flottan därborta, säger MRF:s vd Tommy Letzén till TV4.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com