”Korsikanen” ska säljas – endast en av tre exemplar

V12-motorn fick över 400 hästkrafter

En ytterst ovanlig Lamborghini Miura ska säljas, och är endast en av tre exemplar som har fått beteckningen SVJ. 

Genom åren har det producerats 765 exemplar av Lamborghini Miura, vilket betyder att det är ganska ovanlig modell i sig. Men av de 765 exemplaren så anses bara tre av dem vara en SVJ, och nu finns ett av exemplaren till salu hos Kidston.

1970 ville Lamborghinis testförare Bob Wallace göra något mer av Miura SV och förvandlade modellen till en riktig frustande tjur. Bilen utvecklades på fabriken och fick beteckningen J (Jota). Hjulupphängningen gjordes om, aerodynamiken förbättrades och V12-motorn fick över 400 hästkrafter. Ferruccio Lamborghini, Lamborghinis grundare, ville inte fortsätta med projektet eftersom han på den tiden inte tyckte om motorsport. 

Dock sparades prototypen och såldes senare till en miljonär. Olika beundrare av Lamborghini hörde talas om bilen och ville göra samma förändringar på sina Miura SV. Det genomfördes ett antal konverteringar, men enbart tre genomfördes på fabriken. 

LÄS MER: Lamborghini Aventador Ultimate – en hyllning till V12:an

Just det här exemplaret, årsmodell 1972, är just ett av dessa tre exemplar. Den kallas för ”Korsikanen”, som referens till sin första ägare, Paul Ferrandi. Den har produktionsnumret 756 och chassinummer 5090. Den har motornumret 30751, vilket är samma som finns under motorhuven idag.

Genom åren har den haft flera ägare och lackerades om till silvergrått. 2010 restaurerades den och lackerades om till originalfärgen: Rosso Granada. Allt som allt har den rullat 19 582 kilometer. 

Kidston vill inte uppge något pris, utan den som är intresserad av bilen får höra av sig till dem. 

LÄS ÄVEN: Vill köpa Lamborghini för 7,5 miljarder euro – nobbas

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com