Körkortskrav kan bli hårdare för äldre

Transportstyrelsen vill återkalla fler körkort

Demens, ögonsjukdomar och stroke kan leda till faror i trafiken. Nu vill Transportstyrelsen skärpa körkortsreglerna för äldre.

Häromdagen backade en 84-årig kvinna in en grupp människor vid vårdcentralen i Högdalen utanför Stockholm och i förra veckan skadades sex barn utanför Tierp när en 80-årig man körde på dem. Det har satt fart på debatten huruvida äldre är lämpliga bakom ratten.

Nu vill Transportstyrelsen skärpa körkortskraven för äldre. Redan i dag kan körkort återkallas på grund av demens, ögonsjukdomar eller stroke, men det bygger på att läkare ska anmäla sina patienter till myndigheten och det sker sällan.

Enligt en undersökning är det bara 10–20 procent av demensfallen som faktiskt anmäls och enligt svt.se säger Transportstyrelsens chefsläkare Lars Englund att doktorerna inte vill hålla i yxan. ”Många patienter blir arga och byter läkare”, säger Englund.

– Hörru Berit, vad sade doktorn egentligen?

Transportstyrelsen började redan förra året att utreda hur regelverket kan förbättras. Flera andra europeiska länder har till exempel obligatoriska hälsokontroller över en viss ålder. En annan möjlig väg är skärpt anmälningsplikt för läkare.

Enligt svt.se påpekar dock Lars Englund att man kan vara äldre och drabbas av olyckor utan att det har någonting med hälsan att göra. Men vissa olyckstyper är särskilt utmärkande för just äldre med sjukdomar. ”Att trampa på fel pedal är en typisk olycka för någon som har en hjärna som inte är frisk, eller en hjärna som är långsam.”

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com