Köpte bilen i Etiopien – och körde 950 mil hem

Efter 15 år fick ägaren veta bilens fantastiska historia

Här är klassiker-bilen som kördes hem från Afrika.
Barockängeln från 1955 har en lång och unik historia – och en väldigt lång resa till Sverige.
– Det dröjde 15 år innan jag fick hela historien om den här fantastiska bilen, säger Magnus Viebke från Båstad.

En av de mer udda bilarna till salu på Blocket just nu är en BMW 501 från 1955, en s k Barockängel.
Magnus Viebke hittade den övergiven i lada på Hallandsåsen för drygt 20 år sen och det var första gången han såg den modellen:
– Ja, jag hade aldrig sett en sån Barockängel förut. Men jag kollade snabbt upp modellen och det visade sig att den var Sveriges näst dyraste bil att köpa på 50-talet, bara Cadillac var dyrare.
Magnus bestämde sig för att ladufyndet skulle få få tillbaka sin forna glans.
– Totalt har jag lagt 100 000 – 120 000 kr på renovering, säger han. Den var i uselt skick med möss som hade tuggat sönder inredningen och motorn som var sönderrostad. Kolvringarna hade rostat fast i cylindern, men jag hade tur som fick tag på en firma som tog bilen som ett specialprojekt och la ner mycket tid och ansträngning.
Firman heter Motorenova och finns i Helsingborg. Mekanikerna plockade ihop delar från t ex gamla jänkarbilar eftersom gamla motordelar till 501:orna inte längre finns.
– Men jag hade tur som fick tag på tre originalskärmar hos fabriken i Tyskland, berättar Magnus. Och all rostlagning har jag gjort själv.
Sen kördes bilen till Polen för att få ny inredning.
– En firma som bygger limousiner har gjort om allt, som innertak, mattor och säten.

Medan Magnus renoverade sin Barockängel försökte han forska i bilens historia. Var kom den ifrån? Och hur hade den hamnat i en lada på Hallandsåsen?
En dag upptäckte Magnus en svartvit bild i tidningen Classic Motor: bilden som var tagen utomlands visade en herre framför en Barockängel, misstänkt lik Magnus bil.
Men trots försök fick Magnus inte tag på mannen på bild.
Det var inte förrän Magnus lagt ut bilen i en annons på Blocket – för ca fem år sen – som han fick ett telefonsamtal:
– Han presenterade sig som Kaj Stridell, numera 90 år och den förre ägaren. Han hade sett annonsen och ville berätta hela historien om bilen.

Och vilken historia det är.
Barockängeln var ursprungligen en företagsbil i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, där en chaufför körde runt företagets direktör. Men när företaget beslutade sig sälja bilen dök Kaj Stridell upp som spekulant. Han arbetade som lärare i huvudstaden på 60-talet och när det var dags att avsluta tjänsten var han så förtjust i sin bil att han helt enkelt beslutade sig för att köra den hem till Norrland. En resa på runt 950 mil, genom Sudan, Egypten och därefter färja till Italiens sydspets för att sen fortsätta genom Europa och vidare upp till Norrland.
– Det var fantastiskt att få hela historien av Kaj, säger Magnus. Den enda luckan är väl hur bilen kom till en lada i Halland och glömdes bort, men det kanske vi får reda på senare.

Och om nästa köpare av bilen är intresserad så har Kaj Stridell sparat bilens registreringsskyltar från åren i Addis Abeba.

Se annonsen här

Fakta BMW 501, även kallad barockängel

Bilens bulliga kaross med dess rikliga kromutsmyckning gav upphov till benämningen ”barockängeln”.
Efter andra världskrigets slut byggde BMW byggde upp en ny produktionsanläggning i München.
501 blev BMW:s första efterkrigsmodell och presenterades på bilsalongen i Frankfurt 1951, men produktionen kom inte igång förrän i oktober 1952.
Tekniken baserades på 326-modellen, men framvagnen moderniserades med torsionsfjädring. Motorn hade uppdaterats för högre effekt, men den upplevdes ändå som alltför svag för den tunga bilen. Därför infördes en större 2,1-litersversion från 1954 och en V8-motor.
Med den nya motorn upphörde klagomålen på bilens prestanda. 1958 försvann den sexcylindriga motorn och de sista åren såldes bilen under namnet BMW 2600.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com