Köpguide Volvo V70 III 2007–2016

Svensk mästare i familjebil

Svensktoppen. Folkhemsbilen. Familjetransportören. Volvo V70 III har tagit hem SM i bilförsäljning alla tio åren den deltagit. En rymlig, säker och komfortabel bil som är svenskare än dansband.

VVV vet vi alla vad det står för: Villa, Vovve och Volvo. En bild av svensk trygg och välmående medelklass. Ordningen kunde lika gärna vara den omvända. Volvo V70 är sannerligen rotad i vår svenska mylla och som tycks vara skapt för de svenska transportbehoven.

Det introt var nästan i blågulaste laget
Jo, men sant. När V70 III (generation tre, alltså) kom 2007 efterträdde den en redan vinnande modell. Och ändå fick den jämfört med föregångaren beröm för det mesta, bland annat bättre utrymmen. V70 III hade växt på alla ledder och bagageutrymmet var 55 lådliter större än tidigare. Vägegenskaperna fick beröm för mera spänst och stabilitet och styrningen uppskattades för ökad tydlighet. Förarmiljön var uppstädad med bättre och snyggare design och färre förvirrande knappar.

Och motorerna, blev de vassare?
Både ja och nej. Volvo V70 R AWD på 296 hk med fem cylindrar och högtrycksturbo försvann med modellskiftet. Skall man räkna på futtiga hästkrafter reparerades inte fadäsen förrän faceliften i samband med modellår 2012. Då fick V70 T6 AWD en rak sexa på tre liter, dubbelturbo och hela 304 hk.

Men det var inget större fel på motorutbudet i övrigt. Tre bensinmotorer fanns till att börja med. Två raka sexcylindriga varav en sugmotor på 238 hk och en twin scroll-turbomotor på 285 hk. Volymmotorn 2,5T var en rak 5-cylindrig på 200 hk. På dieselsidan fanns två raka 5-cylindriga: 2,4D på 163 hk och D5 på 185 hk. En Flexifuel etanolmotor på 145 hk fanns också från start.

Växellådor? Fyrhjulsdrift fanns väl också?
Fyrhjulsdrift (AWD) fanns till flera av motoralternativen. Växellådorna var 5- eller 6-växlade manuella alternativt 5- eller 6-växlade automatlådor, den sistnämnda kallad Geartronic.

Du brukar lyfta fram bilars design. Inte nu?
Formgivningen är nog inte första och tyngsta skälet till att någon köper en Volvo V70 III. Missförstå mig rätt. Bilen ser rätt okej ut men ger inte uttryck för någon passion. Synd att Volvo inte lyckades få till samma elegans på utsidan som på insidan. Interiör och förarplats är mycket snyggt utformade.

Funktionen sitter i högsätet dock, både inuti och utanpå. Bakpartiet är ju helt prisgivet åt att ge optimal lastkapacitet. Designchefen Peter Horbury beskrev redan modellen innan, V70 generation II (2000-2007) som ”fronten till en Jaguar E-type ihopgift med bakpartiet till en Ford Transit” och i stort sett följde V70 III samma grundlayout.

E-Type? Nja, jag vet inte riktigt ...

E-Type? Nja, jag vet inte riktigt …

Hände det något tekniskt?
Uj, ja! Volvo V70 III fick en ny bottenplatta, P3, som var gemensam med Volvo S80 och vars designgrund även gick igen i V70. Teknik på Volvospråk handlar ofta till stor del om säkerhet och tillverkaren har onekligen legat i framkant när det gäller innovationer. För V70 III var listan diger, bland annat:

  • Bättre barnsäkerhet med förlängd krockgardin och integrerade bälteskuddar
  • Ny starkare sidostruktur
  • Deformationszoner med olika stålkvaliteter (Volvo använde fyra olika)
  • Tvärställda motorer bidrar till krocksäkerheten – mindre risk för inträngning i passagerarutrymmet
  • Ny WHIPS-generation
  • Deformerbar rattstång som vid deformationen flyttas horisontellt, för bästa möjliga samverkan med krockkudden
  • Pedaler med minskad risk för inträngning i kupén
  • Krockkuddar med tvåstegsfunktion
  • Bältesförsträckare till alla fem sittplatserna
  • Bältespåminnare till alla fem sittplatserna
  • Kraftbegränsare till främre säkerhetsbälten
  • Förstärkt, tvärmonterat rör mellan A-stolparna
  • Starka SIPS-rör i stolarna och en styv magnesiumkonsol i bilens mitt
  • Diagonalmonterade balkar av ultrahöghållfast stål i dörrarna
  • Kollisionsvarnare med bromsunderstöd och varningsbromsljus
  • Adaptiv farthållare
  • Aktiva bi-xenonstrålkastare – svängande strålkastare fanns som tillval
  • Avancerade, samverkande bromsfunktioner
  • Laminerat glas runt om och automatiskt låst nedre förvaring i bagageutrymmet

Viktiga milstolpar?
För 2010 års modell förnyas motorutbudet i stort sett rakt över. Bensinmotorerna var 4-cylindriga 2,0 med 145 hk, 5-cylindriga 2,5T med 200 hk och 6-cylindriga T6 med 285 hk. På dieselsidan kom de 4-cylindriga motorerna 1,6D DRIVe på 109 hk, 2,0D på 136 hk, 5-cylindriga 2,4D med 175 hk samt D5 med 205 hk. Etanol/bensinalternativ var 4-cylindriga 2,0F med 145 hk och 5-cylindriga 2,5FT på 231 hk.

Geartronic 6-stegad automatlåda fanns till de fem- och sexcylindriga motorerna, till 2,0F (etanol) fanns den sexstegade ”snållådan” Powershift som skulle sänka förbrukningen med åtta procent.

Något annat viktigt år?
Volvo V70 III fick en grundlig uppdatering 2012. Exteriört hände inte jättemycket. Det rörde sig om en optiskt något smalare och mera skulpterad front med förstorat järnmärke i grillen och ny spoiler med ett sammanhängande nedre luftintag med kantiga dimljus. Allt i syfte att få bilen att se lägre och bredare ut. Bakljusklustren uppdaterades också. Ytterbackspeglarna fick LED-blinkers i ny form.

Nytt var också infotainmentsystemet Volvo Sensus med endera fem- eller sjutums färgskärm placerad högt upp på mittkonsolen. Valde kunden till ett multimediasystem kom bilen med den större skärmen. En annan nyhet var en app till mobiltelefoner som gjorde att föraren kunde hålla kontakt med bilen.

Även motorsidan fick sig en omgång. De 5-cylindriga dieslarna D3 och D5 uppdaterades. D5 fick tio nya hästkrafter, totalt 215, och bättre vridmoment. D3 bibehöll sina 163 hk men fick ett finjusterat turboaggregat. Båda blev snålare. Den 4-cylindiga snåldieseln på 1,6 liter, DRIVe, ökade från 109 hk till 115 hk men klarade sig under 119 g CO2 per km.

Bensinmotorerna toppades av T6 3,0 som tidigare nämnts hivade sig över 300-hästarsgränsen till 304 hk. För att sätta myror i huvudet på folk kallade Volvo en ny 4-cylindrig motor ”T5” och spädde på förvirringen genom att lägga till benämningen GTDi (!). D stod inte för diesel – det utlästes i stället Gasoline Turbocharged Direct Injection. Den gav i alla fall 240 hk. Något mindre men med samma namn, GTDi, var en 1,6-liters motor som gav 180 hk. Det fanns även en 1,6-liters etanolmotor att välja på.

Apropå välja, vilken V70 skall man snoka efter?
Med den logik som säger att den sista årgången för en bilmodell alltid är den bästa skall du titta efter en Classic. Just det namnet bar 2016 års modell av V70 III, var något av en ”extra allt”-bil och den allra sista V70:n rullade av bandet i Torslanda den 25 april 2016. Då hade det totalt tillverkats 1.250.000 V70 under de gångna 20 åren.

Det viktigaste i ditt val är att bestämma dig för ett motoralternativ, det har varit många genom åren. Diesel eller bensin? Under V70 III första år såldes det mycket av bensinturbo 2,5T, dieselmotorn 2,4D och Flexifuelmaskinerna 2,0F och 2,5F. Under den senare hälften av perioden kom den svenska dieselboomen med D3, D4 och D4 AWD som bästsäljare.

Flexifuel liksom andra etanolalternativ stendog på marknaden när miljödieslarna rullade in. Bränslet blev också en hämsko då en etanolbil med sprit i tanken drar betydligt mera i volym än bensin och diesel beroende på det lägre energiinnehållet i etanol. Du får tanka oftare och serva oftare. Om du funderar på en Flexifuel skall du se till att få ett mycket bra pris. Volvo sålde även en gasversion, Bi-fuel, med både gasflaskor och bensintank. Den torde mest ha sålts till taxi. Miljövänligaste V70:an om du tankar biogas. En liten varning för gasflaskornas livslängd. Att byta dem blir inte billigt.

Dieselalternativen är alltså med förkrossande marginal mest förekommande. Så tidigt som 2008 låg andelen dieslar på 42 procent av alla sålda V70 i Sverige. De tre sista åren har den legat runt 92 procent! Genomsnittsförsäljningen alla tio åren har legat klart över 20.000 bilar per år med 2015 som toppår med 28.613 V70 III nybilsregistrerade.

Ett annat val som är mest styrt av plånbok, behov och fåfänga är om du skall lägga extra slantar för att få den svenska övre medelklassens symbolbil, nämligen XC70. Du får helt klart en tuffare bil utan att egentligen drabbas av några nackdelar utöver den högre prislappen. Begagnat tycks det skilja upp till 50.000 mellan en V70 och en XC70. Bättre markfrigång och fyrhjulsdrift gör den till en utmärkt bil för svenska vägar av alla de slag men du kan ju faktiskt få fyrhjulsdrift, AWD, även i vanliga V70 …

Fel och brister då?
En Volvo är alltid påpassad när det gäller svagheter. Dels för att kvalitetsbilden är rätt stark och dels för att den är svensk. Men även solen har fläckar. V70 Flexifuel har fått kritik för igensatta bränslespridare. Det förekom motorhaverier på dieslarna 2,4D och D5 eftersom generatorremmen hoppat av. Det var ingen epidemi – men dyrt om det hände.

Tröga och gnisslande, ibland snedmonterade, bakluckor är kända. Det varnas för elektronikfel kopplat till instrumentpanelen. Varningslampor kan tändas utan anledning.

Igensatt partikelfilter på Volvos D5 diesel kan leda till felmeddelanden och att effekten går ned. Bilen blir slö. Normalt skall en diesel regenerera sig själv och bränna ur filtret men vissa har fått åka till verkstad för att få felet avhjälpt. Problemet är för övrigt vanligt på många moderna dieslar, i synnerhet om man kör många korta sträckor och i stadstrafik. Motorn behöver köras i landsvägsfart för att sotpartiklarna skall brännas ur.

En översikt på alla forum där bilars fel och brister avhandlas samt koll med diverse branschfolk ger vid handen att det mesta av modellrelaterat krångel minskade med åren, vilket är logiskt.

Starka sidor?
Mycket har vi redan berört och är kända Volvo-kvaliteter. Utrymmen, komfort och säkerhet, brett och starkt servicenät, stort utbud, stabila andrahandsvärden. Mycket talar för Volvo V70 om vi pratar rationella skäl. Brett modellutbud ger ju också en bred palett – kör du få mil kan ju en bil med T6 AWD vara mumma med sitt överskott av kraft. Sannolikt är den fullsmetad med utrustning också.

Lite överflödigt att fråga om säkerhet?
Ja, det är det kanske men håll det i bakhuvudet som ett av bilens verkligt starka kort. Att känna sig trygg i sin bil skall inte underskattas. V70 testades 2007 och 2009 av Euro NCAP. Fem stjärnor med få minusposter.

Också i verkligheten är överlevnaden god.

Också i verkligheten är överlevnaden god.

Och hur ser prisbilden ut?
På Bytbil.com fanns vid skrivtillfället 2.745 Volvo V70 och XC70 av årsmodellerna 2008–2016 (omfattar alla V70 III), varav 573 var XC70. Priserna varierar ganska mycket beroende på motor och miltal. V70 håller värdet bra och XC70 uppenbarligen ännu bättre. Påfallande många exemplar är högmilare, sannolikt beroende på att flertalet börjat som tjänstebilar.

För synbart vettiga V70 begärs runt 100.000 kronor. Dieslar är dyrare än bensinare. XC70 kostar grovt bedömt runt 50.000 mer än motsvarande vanliga V70. Branschmässigt bedöms gasbilarna V70 Bi-Fuel vara tämligen kalla och ska du köpa en så se till att priset är tokrätt – jämför med motsvarande diesel-V70. I stort sett samma sak gäller V70 Flexifuel. Prutläge då de anses dyra att serva (var 1.000:e mil) och törstiga.

Foto: Volvo Cars, Jaguar

Torbjörn Lundgren
Redaktör
TobbeTi@outlook.com