Köpguide Mercedes-Benz C-klass 2007-2014

Lite mindre men mycket premium

Trots att C-klass är minstingen bland bakhjulsdrivna Mercedes-Benz levererar den samma premiumkänsla som sina större syskon. I dag är förra generationens C-klass ett säkert komfortklipp på begagnatmarknaden.

Sedanmodellen av modellkod W 204 började säljas 2007 medan kombin dröjde till 2008. Modellserien är traditionellt men ändå modernt formgiven med goda innerutrymmen som följd, inte minst i kombiversionen där lastförmågan ökat med 146 liter jämfört med föregångaren. Fäller du ner baksätet lastar C-klass kombi hela 1.500 liter. Baksätet har dock något låg takhöjd för långa passagerare, och bagageutrymmet i sedanmodellen är inte gigantiskt.

Utrymme i all ära – det är ändå komfort som är bilens absolut bästa egenskap där C-klass är den absolut mest komfortabla bilen i klassen. Komfort brukar i allmänhet inte förknippas med körglädje, men faktum är att C-klass även har något att erbjuda för den körglade föraren. Ett stalltips är att undvika sportpaket, som må se sportigt ut men ger en obehagligt stum färd. I övrigt är C-klass välbyggd med trevliga materialval i klassisk Mercedeskvalitet.

Hur stort är motorutbudet på C-klass?
Stort. Det fanns en uppsjö fyrcylindriga bensinare där 180 Kompressor med 143 hk är instegsmodell. I andra änden av skalan hittar du två V6 med hela 231 respektive 272 hästkrafter. Från 2008 lanserades begreppet Blue Efficiency på modeller som är extra bränslesnåla.

Även dieselmotorerna är många till antalet. 200 respektive 220 CDI är vanligast. Från 2011 fick alla motorer beteckningen Blue Efficiency och blev betydligt snålare, försedda med bland annat start/stopp-funktion. Även bensinmotorerna fick direktinsprutning. Har du en liten racerförare i dig kanske C 63 AMG kan vara något? 457 hästkrafter och 600 Nm sätter bra sprutt på lilla C-klass.

Och växellådan?
Komfort betyder ofta automatlåda, så också på C-klass där majoriteten är utrustade med automat. Vid introduktionen var automatlådan femväxlad, förutom till bensindrivna C350 där sjuväxlade automatlådan 7G-TRONIC PLUS var standard, tillval till övriga V6 bensin. I samband med uppdateringen 2011 började den sjuväxlade automatlådan även erbjudas till övriga modeller.

Vilket modellutbud fanns det?
Förutom kombi och sedan såldes C-klass även som C-klass Coupé från 2011, och kan egentligen bäst beskrivas som en vackrare men mindre praktisk tolkning på sedanmodellen.

Törs jag köpa en begagnad?
Definitivt. Efter några år med kvalitetsproblem har Mercedes-Benz gjort sin läxa ordentligt. C-klass uppvisar få problem och framstår som en lyckad modell, inklusive rostskyddet som är bra med rostskydd även under plastsköldarna.

Titta dock noga på bakluckans öppningshandtag där det kan rosta. Från 2009 har dieselmotorer i 220 CDI och 250 CDI med beteckning OM651 haft problem med spridarna som medför ryckig gång och tänd motorlampa. Bensindrivna C 350 med beteckning M272 har haft balansaxelproblem med påföljande motorras fram till årsmodell 2008. Kontrollera att bilen uppdaterats hos Mercedes, då bägge åtgärderna gör stora hål i plånboken.

Det där går aldrig!

Du, det där går aldrig!

En Mercedes är väl alltid snikutrustad?
Nej då, nu är det nya tider och C-klass är tämligen välutrustad redan från start. Utöver detta erbjöds klassiska Elegance och sportiga Avantgarde, som är mercediska för olika utrustningsnivåer.

Dessutom fanns ett flertal (dyra) tillval och från 2011 även mer moderna system som använder sig av kameror och radar, främst till trafiksäkerhetshöjande funktioner som Active Lane Keeping, Active Blind Spot och Parking Guidance Parktronic. För svenska vintervägar kan fyrhjulsdrivna 4Matic framhållas som ett klokt tillval.

Hände något under åren?
C-klass förnyades i mars 2011 på 2.000 punkter. Exteriört med ny design på front och akter. Kombi och sedan fick också motorhuv i aluminium. Interiören omarbetades med fokus på instrumentbrädan där färgdisplay var ett maffigt tillval, liksom tre-ekrad ratt med klara influenser från CLS.

Kolla extra noga innan köp?

  • Strålkastarna kan ha problem med fukt på insidan, speciellt på de ansiktslyfta modellerna.
  • Elektroniska nycklar är inte gratis att ersätta, så testa bägge nycklarna innan köp. Kombiversionens automatiska bakluckeöppning har en garagefunktion som öppnar till en lägre höjd. Detta kan emellanåt bli maxläge. Kontrollera innan köp så du slipper ryggskott vid lastning.
  • Kontakta även en Mercedesverkstad och kontrollera att alla uppdateringar, exempelvis mjukvaror, är utförda enligt tillverkarens rekommendationer.

Är C-klass sådär extremt dyr som begagnad?
C-klass har något bättre andrahandsvärde än konkurrenterna Audi A4 och BMW 3-serie. En C 200 årsmodell 2008 med automatlåda och ungefär 8.000 mil kan du få för strax under 100.000 kronor. Lilla motorn i C 180 och manuell låda drar ner priset ungefär 20-25.000 kr. Från 2011, det vill säga efter uppdatering, är C-klass dyrare.

Räkna med 140.000 för C 180 med utrustningspaket Avantgarde. Större motor i C 250 drar iväg priset uppemot 160.000 kr. Även här drar manuell låda ner priset med drygt 10.000 kr, liksom naket utförande utan utrustningspaket (-15.000 kronor).

Foto: Daimler AG

Staffan Erlandsson
Redaktör
redaktor@staffanerlandsson.se