Köpguide: 6 begagnade elbilar

Vi tittar närmare på sex begagnade elbilar och tipsar och för- och nackdelar.

Elbilar blir allt mer populära och nu börjar de bli vanliga på begagnatmarknaden. Vi har tittat närmare på sex modeller och vad man behöver se upp med som spekulant.

Även en van begagnatköpare kan stå handfallen när föremålet för intresset inte har någon vanlig motor underhuven. Hur ska man förhålla sig till batteripaket, laddsladdar och andrahandsvärden? Vi har tidigare undersökt elbilens fallgropar och tipsar här om sex vettiga elbilsköp.

BMW i3
Ändamålsenlig och påkostad lättkonstruktion med en undre del kallad Drive-modul i aluminium som har plats för batteripaketet och den bakmonterade motorn. Den övre delen, kallad Life-modul, är konstruerad av kolfiberförstärkt plast. De fyra dörrarna saknar mittstolpe och ger stort insteg. BMW i3 Rex har en liten bensinmotor som stöd då man närmar sig tomt batteri. Större batteri på 33 kWh erbjöds från 2016. Begagnade BMW i3 hittar du från ungefär 250.000 kr.

BMW i3 ser inte ut som en vanlig BMW,

BMW

BMW i3 ser inte ut som en vanlig BMW,

Mitsubishi i–MiEV
Liten och fyrsitsig elbil som debuterade redan 2011 och var en av de första elbilarna på den europeiska marknaden. Ändamålsenlig och ganska enkel i sitt utförande med ganska plastiga plastdetaljer. Fällbart baksäte för storshopping. I-MiEV fungerar bäst i stadstrafik. Förhållandevis billig och du kan hitta begagnade Mitsubishi i-MiEV under 100.000 kr idag. I-MiEV finns också som Citroën C–Zero och Peugeot iOn.

Mindre än de flesta bilar.

Mitsubishi

Mindre än de flesta bilar.

Nissan Leaf
Banbrytare som var en av de första moderna elbilarna då den presenterades 2010. Blev årets bil 2011 som första elbil.  Samma år var Nissan Leaf också första elbil att få fem stjärnor i EuroNCAP:s krocktest. Komfortabel, bekväm och rymligare än man tror. Nissan har byggt in en klok funktion i batterimätaren, som då batteriet är nytt är indelad i tolv små segment. Med tiden försämras batterikapaciteten, och då minskar även antalet segment i mätaren. Från 2016 erbjuds Leaf med kraftigare batteri på 30 kWh. Nissan Leaf finns som begagnad från ungefär 150.000 kr.

Leaf ser i alla fall ut som en miljömedveten bil.

Nissan

Leaf ser i alla fall ut som en miljömedveten bil.

Renault Zoe
En av de mer överkomliga elbilarna på marknaden idag.  Renault Zoe spelar i småbilsklassen men är ändå hyfsat rymlig. Mycket populär bland ägarna. Batteriet får du dock hyra separat. Kostar från 599 till 1199 kr/mån beroende på körsträcka. Fördelen är att du aldrig behöver oroa dig för kostsamma batteribyten. Från hösten 2016 finns även en modell med större batteri på 41 kWh. Begagnade Renault Zoe hittar du från ungefär 130.000 kr.

Renault Zoe ser mer ut som en vanlig bil.

Renault

Renault Zoe ser mer ut som en vanlig bil.

Tesla Model S
Klev rakt in på elbilsmarknaden och dominerade räckviddstopplistan. Tesla är en stor bil med plats för stort batteri som ger räckvidd över 50 mil. Finns även med dubbla elmotorer som ger bilen blixtrande prestanda. Tesla har också ett nät av egna laddstationer som med namnet Superchargers, där Tesla-ägare gratis kan snabbladda bilen. Tesla ligger dock i en alldeles egen prisklass med begagnatpriser som börjar någonstans runt 700.000 kronor.

Tesla visar kanske mer status än miljömedvetenhet.

Tesla

Tesla visar kanske mer status än miljömedvetenhet.

Volkswagen E-Golf
Från 2014 erbjuder Volkswagen en eldriven Golf. Den verkliga räckvidden är omkring 15 mil där man, precis som i alla elbilar, ljudlöst susar fram genom landskapet där vindbrus och däcksljud är de enda påtagliga ljuden. Steget till eldriven Golf är lätt att ta, då närapå inget av Golfens vanliga kvaliteter försvunnit, förutom ett något mindre bagageutrymme. Och ytterligare 300 kg tomvikt förstås. Priserna börjar på ungefär 250.000 kr för begagnade exemplar.

Nu kan man spela golf utsläppsfritt.

Volkswagen

Nu kan man spela golf utsläppsfritt.
Staffan Erlandsson
Redaktör
redaktor@staffanerlandsson.se