Klassisk brittisk sportbil i fint skick

Fin sommarbil

En Austin-Healy Sprite MK II från 1960-talet är i fint bruksskick. Den har en 0,9-liters rak fyra, och är en trevlig sommarbil. Nu kan den bli din.

Hos British Auto Sweden AB finns en svensksåld Austin-Healy Sprite MK II. Den är årsmodell 1962, har rullat 4 536 mil och är just nu en av de mest klickade bilarna på Bytbil.

Under motorhuven finns en 0,9-liters rak fyra på 47 hästkrafter och 72 Nm. Kraften till bakhjulen går via en fyrväxlad manuell låda. Accelerationen 0–100 km/h går på 20 sekunder. Toppfarten är 138,1 km/h.

Austin-Healey Sprite tillverkades mellan 1958 och 1971. Planen var att tillverkaren skulle ta fram en billig sportbil som baserades på Austin A30. Majoriteten av tekniken hämtades från Austin, exempelvis kraftöverföringen och hjulupphängningen. Men styrningen kom från Morris Minor. MK II lanserades till våren 1961 och fick en ny front och bakparti.

Just det här exemplaret är i fint bruksbruk och har gröna stripes som är inspirerad av racing. Eftersom den har några år på nacken är den skattebefriad. Enligt försäljaren är det en trevlig sommarbil att använda sig av.  Bilen har sittbrunskapell, röd skinninredning och gråsvart hardtopp.

Är man intresserad av den här bilen, finns den hos British Auto Sweden i Stenkullen för 82 000 kronor.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com