Klar vinnare när Bugatti Veyron möter SSC Tuatara

Film: Se supersportbilarna göra upp i ett dragrace

Det är sagt att amerikanska SSC Tuatara siktar på att slå svenska Koenigseggs hastighetsrekord.
Riktigt där är vi inte än.
Men när en annan utmanare i form av Bugatti Veyron träder fram finns det en klar vinnare.

I början av året började det pratas en del om supersportbilen SSC Tuatara. Bilens skapare Jerod Shelby är självsäker med sin produkt. Hastighetsmätaren går till omkring 483 km/h, och det är en topphastighet som det har siktats på under utvecklingen av bilen.

Vad finns under huven då? Jo, en egenutvecklad V8-motor med en cylindervolym på 5,9 liter. Den ger ifrån sig 1 750 hästkrafter om den tankas med E85.

Tyvärr har det sedan varit relativt tyst kring Tuataran de senaste månaderna.

Men först nu har supersportbilen fått visa upp sig på en landningsbana på en flygplats i Oregon. Detta i samband med att youtubern TheStradman fått utmana SSC Tuatara med sin Bugatti Veyron. Den sistnämnda körs av youtubern medan Tuataran rattas av skaparen själv, Jerod Shelby.

Dragracet (videoklippet ovan (omkring 7,5 minut in för er som inte vill slösa tid)) bjuder inte direkt på så mycket spänning. Den amerikanska supersportbilen gör processen kort mot Bugattin.

Senare i videon visar Shelby vad SSC Tuatar verkligen kan prestera. På en amerikansk halvmil, det vill säga strax över 800 meter, lyckas han få upp bilen i 389 kilometer i timmen.

Efter maktdemonstrationen hade youtubern TheStradman följande att säga till sina tittare.

– Ni måste på något sätt lista ut hur ni ska kunna åka en Tuatara. Det kommer att förändra era liv. Jag är en bättre person nu, säger han.

Nåväl. Det återstår fortfarande att se om SSC Tuatara ska kunna spränga drömgränsen på 300 mp/h, alltså 483 km/h. Eller om någon annan hinner före?

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com