Kinesisk elbilsuppstickare utlovar räckvidd på 100 mil

Ska förlänga räckvidden med 15 mil på fem minuters laddning

En kinesisk biltillverkare visar upp en ny elbil som de påstår ska klara av över 100 mil på en enda laddning.

Byd (Build your dreams) heter en kinesisk tillverkare som bland annat producerar bilar, bussar, lastbilar och laddbara batterier. De har även ett samriskföretag tillsammans med Daimler som bygger lyxiga elbilar.

Nu har Byd visat upp en ny elbilsplattform, E-platform 3.0, som ska kunna tillverka flera olika storlekar på elbilarna och kommer finnas tillgänglig för andra biltillverkare att använda. Enligt Wang Chuanfu, som är ordförande och vd för Byd, kommer plattformen vara grunden för nästa generationens elbilar.

Dessutom har de visat upp ett nytt koncept, Ocean-X, som baseras på plattformen. Enligt Byd är bilen en mellanstor sportig sedan med hög prestanda. Den kommer ha fyrhjulsdrift och ha en räckvidd på över 100 mil på en enda laddning. Accelerationen 0–100 km/h ska gå på 2,9 sekunder. Bilen har en låg luftmotståndskoefficient på 0,21.

På fem minuters laddning ska räckvidden kunna förlängas med 15 mil. Batterierna ska även ha ett kyl- och värmepumpsystem som ska göra att räckvidden ökar med 20 procent under vintertid. Pumpsystemet fungerar i upp till -30 °C.

Dock är det oklart om konceptet kommer bli verklighet och vad i så fall modellen kommer kosta.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com