Kenny Bräck: Jag är en ihopskruvad plåtgubbe

En av Sveriges största motorstjärnor i stor dokumentär på SVT

En av Sveriges största motorstjärnor har hunnit bli 53 år gammal. Kenny Bräck berättar i en stor tv-dokumentär om sitt motorliv – och kraschen som höll på att kosta honom livet.
– Jag är en ihopskruvad plåtgubbe idag. Men jag ångrar ingenting, säger han till SVT.

1999 vann Kenny Bräck klassikern Indy 500 och under flera år var han en av de största stjärnorna i amerikansk racing.
Fyra år senare skadades han svårt i den fruktansvärda kraschen i Indycarloppet på Texas Motor Speedway. De flesta trodde att svensken aldrig skulle komma tillbaka till racingen, men två år senare – 2005 –gjorde han sensationell comeback i Indy 500.
SVT Sports reporter Johan Ejeborg har gått igenom karriären med Bräck och det har resulterat i fyra dokumentäravsnitt som börjar visas på SVT Play den 12 oktober. Datumet råkar infalla på dagen 16 år efter kraschen när Kenny Bräck snurrade med bilen i över 300 km/h och bilen totalförstördes mot skyddsbarriären (se händelsen i bildspelet ovanför artikeln).
Smällen var enorm. Den svarta lådan uppmätte G-krafterna till otroliga 193.
– Ingen har överlevt en sådan krasch. Ingen, sa Tom Blattler, Kennys pr-man.
– Jag minns ingenting av det där, berättar Kenny i SVT. Men jag vet att jag inte hade någon puls när räddningsteamet kom dit, men de fick väl i gång det där igen och sen i väg till sjukstugan och helikopter till Parkland hospital. Jag hade tur att det hände där det hände. Parkland hade en otroligt bra traumaavdelning som man började bygga upp efter att president Kennedy blev skjuten där.

Tidigare stallkamraten Max Pappis berättar också i SVT om olyckan:
– Min fru ringde mig och sa ”jag tror att Kenny är död”. Jag satt i en bil, stannade och tårar började rinna nerför kinderna.

En läkare som tog hand om Kenny Bräck direkt efter kraschen berättar i dokumentären att Kenny egentligen inte borde ha överlevt. Han kom till sjukhuset med komplicerade frakturer på både vristerna, lårbensbrott, frakturer på ryggkotor, en blodpropp och läkare tvingades ta bort gallblåsan.
En rad av långdragna operationer följde, men Kenny började långsamt tillfriskna. Och bara två år senare satt han alltså i en racingbil i Indy 500 igen.

– Jag vet ju riskerna med racing. Jag överväger varje år riskerna, om jag är beredd att ta dem, hur stora de är och så vidare. Sport är att ta sig själv och sitt material till de extremaste av gränser, berättade Kenny i en intervju i Aftonbladet året efter kraschen.
– Det är först efteråt som man inser vad den här segern för 20 år sen betyder. Och det är egentligen det enda som folk kommer ihåg, säger Kenny Bräck i SVT.
– Indy 500 är ett otroligt svårt lopp att vinna. Bilarna går omkring 400 km/h och att köra i rätt hastighet – inte för snabbt – är viktigt om du ska vara långt fram de tio sista varven när allt avgörs.

Kenny Bräck kommer aldrig helt återställd från sina skador efter kraschen 2003, men slipper kronisk värk. Idag beskriver han sig som ”en ihopskruvad plåtgubbe”, men ångrar ingenting.
Han är sedan många år bosatt strax utanför London och anställd av McLaren där han jobbar som testchef för företagets exklusiva sportbilar.

SVT:s miniserie BRÄCK, i fyra delar publiceras på SVT Play den 12 oktober. Torsdagen den 17 oktober kl 21.00 sänds dokumentären i SVT1.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com