Kaliforniens plan på bensinbilsförbud delar Trump och Biden

Planerar att bara tillåta nyköp av utsläppsfria bilar

Kalifornien planerar att förbjuda nyförsäljning av bensin- och dieselbilar 2035.
President Donald Trump vill förhindra dessa planer.
Presidentkandidaten Joe Biden vill däremot investera miljarder dollar för att påskynda omställningen till eldrivna bilar.

Just nu rasar skogsbränder över stora delar av Kalifornien. I vanlig ordning är därför debatten om klimatförändringar i full gång.

Det tar också potentiellt stora kliv mot att minska utsläppen av växthusgaser i delstaten. En ny plan som har presenterats av Kaliforniens guvernör Gavin Newsom uppfattas säkert som kontroversiell i det bensinälskade USA.

Planen, som redan skrivits på, går ut på att förbjuda nyförsäljningen av bilar med förbränningsmotorer år 2035. Enligt Newsom följer man initiativ som tagits av 15 olika länder, däribland Storbritannien.

”Vi står inför en klimatkris. Vi behöver agera modigt. CA (Kalifornien, reds anm) fasar ut förbränningsmotorer. Vid 2035 ska varenda såld bil i CA vara utsläppsfri. Bilar borde inte ge barn astma, göra skogsbränder värre, smälta glaciärer eller höja havsnivåerna”, skriver Gavin Newsom på Twitter.

Kalifornien är den delstat i USA där bilförsäljningsbranschen är som störst. Omkring elva procent av alla bilförsäljningar i landet sker där.

Newsom hoppas även att andra delstater ska följa deras initiativ och införa sina egna förbud. Genom förbudet förväntas det att utsläppen av växthusgaser ska minska med 35 procent. Planen skulle inte förbjuda delstatens invånare från att äga bilar med förbränningsmotorer. Inte heller skulle det bli olagligt att sälja dessa på begagnatmarknaden.

Guvernör Newsom framhäver att planen är ekonomisk möjlighet som skulle skapa fler jobb och bli en positiv effekt för inhemska biltillverkare.

Det håller inte Donald Trump med om.

Enligt flera internationella medier, däribland ABC och Autonews, eftersträvar han att förhindra Kalifornien att kräva köp av utsläppsfria bilar i framtiden.

I ett uttalande från Vita huset benämner talespersonen Judd Deere planen som ”alarmerande” och säger att den kommer att kosta många människor sina jobb samt driva upp konsumtionskostnaderna.

– Donald Trump kommer inte stå bakom det här, säger han, enligt ABC.

Att Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har en annan approach kommer nog inte som en blixt från klar himmel. Han har tidigare lovat att spendera miljarder dollar för att påskynda delstatens omställning till elektrifierade fordon.

Med det sagt menar hans talesperson Matt Hill att Joe Biden i regel föredrar incitament och investeringar istället för förbud.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com