Jannarelly Design-1 gör officiell debut

Nu går den Dubai-tillverkade bilen att beställa

Med linjer lånade från förr och teknik som lovar Lotusliknande körglädje är Jannarelly Design-1 en sportbil för hårdkokta entusiaster. Vi vet vad den kommer att kosta.

Circuit de la Sarthe. Le Mans 1958. Femton timmar av hällregn. Olivier Gendenien och Phil Hill lotsar sin Ferrari 250 Testa Rossa till seger i en av de mest kraschtäta loppen någonsin och sätter därmed de irriterande framgångsrika Jaguar D-Type på plats. Faktum är att bara 18 av de 55 startande ekipagen når mållinjen och inte en enda av dem är en Jaguar. Ferrari har återtagit kommandot.

Bara några år senare var Ferrari 250 Testa Rossa en paria, en oönskad föredetting som man kunde köpa för några tiotals tusenlappar. Världen hade gått vidare och mittmotor – inte frontmotor – var på modet. Förra generationens racerbilar hade inget verkligt värde.

Men i våra dagar är Ferrari 250 Testa Rossa någonting av det dyraste man kan köpa. Glöm sjötomter. Glöm lustjakter. Glöm Picasso. Testa Rossa är vad som kommer att ruinera dig.

Men vad gör väl det när den är så snygg?

Såld för närmare hundra miljoner kronor.

Förmodligen var det just Ferrari 250 Testa Rossa som Anthony Jannarelly hade i huvuet när han ritade Jannarelly Design-1, för pontonkarossen är misstänkt lik den italienska plånboksbomben. Men Jannarellys racer kostar inga förstfödda.

För blott 75.000 euro ska man kunna få den färdiga bilen, bestående av en stålrörsram med kompositkaross och en 3,5-liters V6 från Nissan. Den är mittmonterad, bakom stolarna. Just den position som såg till att döda Testa Rossa. Vagnsvikten ska inte överstiga 800 kg, så de 300 hästkrafterna lär räcka till skräckinjagande prestanda.

Produktionen kommer att starta, i Dubai, sommaren 2017. Hittills är 20 exemplar beställda och ytterligare 80 spekulanter har uttryckt seriöst intresse. De flesta kommer från Nordamerika, men även Europa ska få sin tilldelning och den första återförsäljaren i vår världsdel finns i Frankrike. Så slå dem en signal och säg Bon Jour.

Foto: Jannarelly, RM Auctions
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com