"Inte en droppe fossilt bränsle ska säljas 2030"

Miljöpartiets nya plan för att minska utsläppen

Miljöpartiet presenterar idag sin plan för att helt fasa ut de fossila bränslena.
– Det är hög tid att byta ut det fossila bränslet på våra mackar, annars kommer vi inte minska utsläppen i den takt som behövs, skriver Per Bolund och Lorentz Tovatt på Expressen Debatt.

Miljöpartiet vill fortfarande att Sverige ska vara fossilfritt redan om elva år, 2030. Men transportsektorn har varit tuff att påverka för de gröna politikerna.
– Transportsektorn står fortfarande för över en tredjedel av våra totala utsläpp och regeringar har under många år haft svårt att få ner utsläppen. Inte för att det saknas lösningar, men det som krävs nu är politiskt mod, skriver Miljöpartiets språkrör Per Bolund och kilmatpolitiske talespersonen Lorentz Tovatt på Expressen Debatt.

Nu vill alltså Miljöpartiet visa mod. ”Det är dags att låta handlingsplaner övergå i handling”.
De gröna politikerna menar att omställningen bygger på att produktionen av hållbara svenska biodrivmedel (restprodukter från skog och jordbruk) får fart och att palmoljan försvinner.
– Vi behöver sikta på att den sista droppen fossilt ska säljas redan 2030.

Men det finns fler saker som Miljöpartiet vill genomföra, till exempel att öka beskattningen för de ”värsta bilarna” så att klimatsmarta bilar får ökad bonus.
– Detta kommer underlätta för att ha en ännu högre takt i utfasningen av fossil bensin.

En lite mer övergripande tanke är att ”det behövs också åtgärder för minskat bilberoende och ändrat beteende”: Miljöpartiet vill därför ge fler svenskar goda förutsättningar att välja gång, cykel och kollektivtrafik.
– Framtidens bilar kommer inte att bara ha ett bränsle i tanken. Däremot behöver vi enas om en sak, de bränslen vi använder ska vara fossilfria, avslutar Bolund och Tovatt på Expressen Debatt.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com