Ingen kompensation i Europa

I USA får VW-ägare 1000 dollar – men inte här...

I Nordamerika för ägare av ”fusk-bilarna” 1 000 dollar.
I Europa får man inte en spänn.
Det bekräftar VW till branschtidningen Automotive News.

”Dieselgate” som Volkswagens skandal i USA fått namnet är en mångfacetterad historia och än är det långt innan sista raden i den är skriven.
Men nu kommer det uppgifter om att en sak som det kommer att stå – är att det är en viss orättvisa i den.
Detta då man i Nordamerika kommer att kompensera alla ägare till de manipulerade bilarna med 1 000 dollar. Men i Europa får man nöja sig med en ursäkt.
”Ekonomisk kompensation kommer exklusivt erbjudas till kunder i USA och Kanada”, sa en talesperson till Automotive News.

Skälet till den ojämlika behandlingen är att nordamerikanerna förtjänar kompensation för att de köpte en bil speciellt marknadsförd som en ”ren diesel”. Alltså att man i USA och Kanada investerade i en nischteknologi, medan att i Europa så är varannan bil en diesel.
Lägg till att diesel är dyrare än bensin i USA.
VW argumenterar även att besväret som hela skandalen kostat europeiska ägarna varit begränsat samt att det snart är över. I Nordamerika är ”Dieselgate” långt från uppklarad.
Ovan nämnda skäl är en sak – sen finns det ju en ekonomisk sida.

I Nordamerika rör det sig om knappt 500 000 bilar – i Europa är det 8,5 miljoner bilar. Kostnaderna för en motsvarande kompensation som på andra sidan Atlanten skulle bli lite väl stora.
Volkswagen-koncernen har sagt att de förväntar sig att ha en godkänd lösning för sina bilar klar innan årsskiftet. Därefter kommer sedan en av de största återkallelserna i europeisk historia att ske.

Foto: VW

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com