Ikoniska Porschen från ”Le Mans” ska gå under klubban

Den kanske är den mest välkända racingbilen genom alla tider. Porsche 917 fick kultstatus och blev förevigad när Steve McQueen körde den Gulf-lackerade bilen i filmen ”Le mans”. Nu ska den säljas på auktion. 

Bland oss som gillar bilrelaterade filmer finns det nog många som skulle vilja äga något fordon från sin favoritfilm. Då och då auktioneras de faktiskt ut. Exempelvis så var den ikoniska Toyota Supran som Paul Walker körde i The Fast and Furious till salu och gick under klubban på auktion för motsvarande 4,6 miljoner svenska kronor. 

En annan ikonisk bilfilm är ”Le Mans”, som hamnade på bioduken 1971. Filmen använde sig av klipp från det riktiga Le Mans-loppet året innan. Bilen som säljs genom auktionsfirman Rm Sotheby’s är självaste Porsche 917, årsmodell 1970. Det är just det exemplaret som Steve McQueen använde sig av i Le Mans.

LÄS MER: Prinsessan Dianas Ford ska säljas

Bilen är dessutom autentisk, och var en av tre Porschar som ställde i upp det riktiga 24-timmarsloppet på Le mans 1970. Den var en av kandidaterna till vinsten och kördes av David Hobbs och Mike Hailwood. De var uppe på tredje plats när Hailwood fick vattenplaning och tvingades bryta loppet på det 49:onde varvet. Men i filmen Le Mans så vann bilen det klassiska loppet. 

Tillbaka till verkligheten. Trots att chassit var relativt skadat, så reparerade och byggde Porsche om blien så att den kunde köras i olika europeiska racingserier mellan 1971 och 1973. 2012 köptes bilen av en samlare som återställde bilen till sitt ursprungliga skick och ursprungsspecifikationer. Självklart lades gulf-lackeringen med de rätta färgerna till. Under huven finns en magiskt 12-cylindrig boxermotor. 

Auktionsfirman har inte uppgett något uppskattat värde, men i vilket fall kommer den gå under klubban på en auktion i Monterey i Kalifornien mellan 13 och 14 augusti i år. 

LÄS ÄVEN: Knarkkungens Porsche säljs för miljonbelopp

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com