Hyundai fortsätter att köra på högvarv med Ioniq 6

Vi har tagit en första provrunda i nya Hyundai Ioniq 6

Om någon tvivlade på Hyundais styrka blev de motbevisade av Ioniq 5, med råge. Men koreanerna tar det inte lugnt, och med Ioniq 6 får Hyundai ytterligare en spännande elbil.

Text: Morten Bek
Foto: PR

Det finns en förbannelse som alla filmregissörer förföljs av. En film omfamnas av både kritiker och publik och blir en enorm succé, men försöker man sig på en uppföljare möts man av arga kritiker och ingen som vill se filmen. Det är den svåra tvåan, ett fenomen som knäckt många filmregissörer.

Den svåra tvåan finns också inom bilindustrin. Det kommer ut en bil som får en fullplatta. Bra design, aptitretande priser, bra teknik (800 volt och ledande snabbladdning), bra köregenskaper. Hos Hyundai är den stora succén Ioniq 5, och med Ioniq 6 kommer den svåra tvåan.

Ioniq 5 har allt och trots ett antal nyare konkurrenter är den fortfarande i toppen av sin klass och en av de bästa elbilarna på marknaden. Men bara för att så är fallet betyder det inte att Ioniq 6 kommer att få samma kritikerros och framgång.

Den vilda aerodynamikern
Det blir ingen exotisk destination eller något lyxhotell som förgyller min första resa i Ioniq 6. Presentationen av den nya elbilen äger rum i Köpenhamn, närmare bestämt i Nordhavn, vilket ger mig möjlighet att köra bilen under danska förhållanden och på den slitna danska asfalten.

Det här är första gången jag ser Ioniq 6 i verkligheten, och det är en av de nya bilar som jag har sett mest fram emot att få se 2023. Hyundai har löst designuppgiften på ett sätt som är atypiskt i bilindustrin och helt okänt för tyska bilmärken: Ioniq 6 har ingenting gemensamt med Ioniq 5. Inte ens logotypen, som är nedsänkt i frontluckan och bakluckan så att den ligger i linje och inte orsakar vindmotstånd.

Det där med vindmotståndet är min egen tolkning, och det är bara för att påpeka att Ioniq 6 är imponerande aerodynamisk, där aerodynamiken hps Ioniq 5 påminner mer om ett omkullvält kylskåp. Ioniq 6 är smidigare än Tesla Model 3 och BMW i4, men inte riktigt lika aero-effektiv som de söta godbitarna från Mercedes, EQE och EQS.

Ett designelement är faktiskt överfört från Ioniq 5: de små fyrkantiga LED-pixlarna är länken mellan de nya Ioniq-modellerna, och de kommer också att finnas på den kommande suven, Ioniq 7.

Designen på Ioniq 6 påminner mig om en delfin som hoppar över vattnet – och den påminner mig inte om någon annan bil. Den delade bakluckan med två spoilers ger en kontroversiell och distinkt design, och Ioniq 6 är inte djärv från första ögonkastet, vilket är fallet med Ioniq 5.

De två Ioniq-modellerna kostar lika mycket, ner till minsta öre. Från 584 900 kronor för basmodellen till 694 900 kronor med fyrhjulsdrift och högsta utrustningsnivå. Du kan välja Ioniq 6 för att du tycker att designen är coolare, eller så kan du välja den för att den har en mycket längre räckvidd.

De två Ioniq-modellerna är mycket olika erbjudanden, två mycket olika stilar. Den hoppande delfinen är 16 procent effektivare med sitt batteri på 77,4 kWh och bakhjulsdrift än det omkullvälta kylskåpet av samma konstruktion. Med en WLTP-förbrukning på 14,3 kWh per 100 kilometer, jämfört med 17 kWh i Ioniq 5, kommer Ioniq 6 107 kilometer längre på en laddning än Ioniq 5. 614 kilometer är mer än vad du får i Tesla Model 3 Long Range (602 kilometer) och i BMW i4 eDrive40 (585 kilometer).

Jag kan inte nämna Model 3 utan att, nästan automatiskt, också nämna priset. Model 3 är omöjlig att slå i instegsmodellen för 497 990 kronor, som har en något längre räckvidd än basmodellen Ioniq 6 med ett batteri på 53 kWh och 429 kilometers räckvidd. Den bakhjulsdrivna Model 3 har en WLTP-räckvidd på 491 kilometer och är mycket kraftfullare.

Men Hyundai kommer inte att sälja många av basmodellerna, och merkostnaden för det stora batteriet och den klassledande räckvidden är 35 000 kronor, så räckvidden på 614 kilometer kommer in på 619 900 kronor. Här ligger Model 3 Long Range och Ioniq 6 mycket närmare varandra än runt basmodellerna, och Model 3 är bara 32 000 kronor billigare.

Om du väljer att köpa från Hyundai och inte Tesla får du sublim monteringskvalitet, mycket enklare hantering av i stort sett allt i kupén, mycket bättre utrymme och sittförhållanden i baksätet och mycket bekvämare underrede.

Vad är poängen med en massiv elbil?
Om du väljer Model 3 är ett av argumenten för det att du får stora muskler, mycket kraft. Jag har slutat gräva i hur många hästkrafter Model 3:orna faktiskt har, eftersom Tesla själv inte avslöjar det, och folk gissar i öst och väst. Men som Long Range har den fyrhjulsdrift och mycket kraft.

Ioniq 6 Long Range RWD har förvisso betydligt mindre kraft. 229 hk, 350 Nm och 0-100 km/h på 7,4 sekunder, medan Model 3 Long Range-motoristen flyger till 100 km/h på 4,4 sekunder. 3 sekunder skiljer de två åt. En värld av skillnad. Och jag bryr mig egentligen inte om det.

Jag vill hellre ha en trevlig familjebil som är bekväm, och argumenten för att Model 3:s kraft kan användas är väldigt få. När en elbil som Ioniq 6 också är snabb men inte kastar mig tillbaka i sätet, vad mer behöver jag då? Motorn med 229 hk vid bakhjulen är snabb, tyst och stark. Omkörning? Inga problem.

Under testkörningen, som går norrut från Nordhavn längs motorvägar och landsvägar, visar Ioniq 6 snabbt att balansen i chassi och komfort är bättre än i Ioniq 5. Ioniq 6 är 15 cm lägre än Ioniq 5 och hjulbasen är 5 centimeter kortare, och det är naturligt att 6:an är flackare och säkrare i kurvorna.

Testbilen står på standardhjul, en 18-tums fälg, och det är definitivt fördelaktigt för komforten. 20-tums hjul finns som tillval (endast med det stora batteriet – titta på den grå bilen på bilderna) för 9 900 kronor, men de minskar drastiskt räckvidden från 614 till 545 kilometer. Vad de gör med komforten får jag inte reda på den här gången, men de ger knappast mer komfort.

Essential kommer med mer än det nödvändigaste
Det fanns ingen anledning för Hyundai att gå lika långt med interiören som de har gjort med den yttre designen. Koreanerna kunde helt enkelt ta det mesta från Ioniq 5 och stoppa in det direkt i Ioniq 6. På ytan ser det likadant ut, och infotainmentsystemet, ratten och växelväljarspaken till höger bakom ratten är alla direkt från Ioniq 5.

Men den har förändrats, och förändrats så mycket att loungestämningen i Ioniq 5 är borta och Ioniq 6 är mer som en bar med en intim atmosfär. Svart takbeklädnad är standard, men kupén är inte dyster.

Den fasta, låga mittkonsolen och dörrarna är speciella. Den elektriska fönsterhissen har flyttats från framdörrarna till mittkonsolen, vilket gör dörrsidorna extremt eleganta och samtidigt tunna, så att de inte tar upp plats mot framsätena. Hela den längsgående mittsektionen på framdörrarna fungerar som ett handtag.

Framstolarna är tunnare än i Ioniq 5, vilket bidrar till det stora utrymmet i baksätet, och framstolarna ger mer stöd än i Ioniq 5. Utrymmet har inte gått åt till bagageutrymmet, som också är svårt att komma åt genom en liten baklucka. Hyundai kan inte skryta med 401 liter, men det hjälper att den främre luckan öppnas upp till ett 45-litersfack (frunk).

Ioniq 6 finns i samma utrustningsnivåer som Ioniq 5 – Essential, Advanced och Ultimate – och basmodellen har det mesta. Om inte eljusterbara framstolar, head-up display och värme i baksätet är ett krav har Essential mer än tillräckligt: LED-strålkastare, värmepump, elektrisk baklucka, el-fällbara dörrspeglar, backkamera, nyckellös ingång, dubbla 12,3-tumsskärmar, navigering, trådlös laddning av smarttelefoner och rattvärme.

Ioniq 6 har kunnat beställas, och köpas hos återförsäljarna, sedan april. Hyundai har lyckats med den svåra tvåan, och jag ser fram emot att göra ett längre test med bilen. Jag är dock redan så säker att jag rekommenderar alla som tittar på en ny Model 3 att prova Ioniq 6 innan de fattar ett beslut.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com