Hittad glömd i svensk lada: Unik Citroën från 1967

Budstrid på auktion: Så dyr blev den

En ovanlig Citroën DS 21 Cabriolet från 1967 har hittats bortglömd i en svensk lada. Nu har en intensiv budstrid brutit ut när bilen säljs på auktion. Bilen gick för 1 310 000 kr på auktionen..

I dagarna avhölls entusiastbilauktionen Bilwebauctions. Ett av de mest iögonfallande objekten som bjöds ut är en Citroën DS 21 Cabriolet från 1967. Bilen hittades bortglömd i en lada på svenska landsbygden – men har nu gjort ägarna smått förmögna.

Den aktuella bilen är extra eftertraktad. Detta tack vare att den har ”gamla” fronten och det nya tillförlitliga hydrauliksystemet med den mineralbaserade LHM-oljan (Liquide hydraulique minéral). Under huven sitter den stora motorn på 100 hk och 2,1 liter med femlagrad vevaxel. Bilen har bara gått 8000 mil.

– Den här bilen behöver bara en ny sufflett, en stor service och mycket puts för att bli fullt körbar igen. Tack vare det fina och helt orenoverade original-skicket har vi värderat den till 450 000 kr, säger Michael Luft på Bilweb Auction.

– Med den rekordlåga svenska kronan kan bilen bli ett bra köp för alla samlare som bor i länder med Euro som valuta.

Även värderingsmannen Shaun Major är entusiastisk och hyllar bilen:

– Ett sällsynt exemplar av en exklusiv modell i ett väldigt fint grundskick. Ett lätt objekt att göra en riktigt fin orörd bil av. Avregistrerad i bilregistret, köparen får själv registrera in den igen. Äldre handlingar finns för ursprungskontroll.

DS-cabrioleterna var från början fristående från Citroën-fabriken och gjordes av karosseribyggaren Henri Chapron. Lite senare blev Chapron en officiell leverantör av cabriolet-modellerna till Citroën. Dessa går under benämningen ”usine”, fabriksbyggda bilar.

– Som helhet är det här exemplaret till att börja med en exklusiv modell av den mest eftertraktade årgången. Dessutom är bilen i ett oerhört spännande orört svensksålt originalskick som med en begränsad och rätt arbetsinsats kommer att bli en bil i ett för Citroën-entusiasten fullständigt drömliknande samlarskick, skriver värderingsmannen Shaun Major.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com